StoryEditor

Lintner: ANO navrhuje princíp voľnej ruky

09.05.2003, 00:00
ANO sa chce s KDH dohodnúť na princípe tzv. voľnej ruky. Chce vymedziť okruh niekoľkých problematických okruhov, v ktorých by neboli viazané požiadavkou hľadať podporu len v radoch koalície. KDH pohrozilo, že podobný návrh je zahrávaním sa s osudom koalície. HN hovorili s predsedom poslaneckého klubu ANO Ľubomírom Lintnerom.
Ako chápete princíp fungovania tzv. voľnej ruky v koalícii?
-- Nevidím v tom žiaden problém. Neutekáme od plnenia vládneho programu, ale domnievame sa, že by niektoré otázky nemali ostať ladom, len preto, že sa vo vláde stretli dva subjekty s rozdielnym názor na riešenie problémov.
Podľa KDH ste v parlamente pri presadzovaní novely zákona o interrupciách porušili koaličnú zmluvu...
-- Obviňovanie z porušovania koaličných dohôd či ohrozovania koalície nevnímame. Mohli by sme to isté povedať o nich vlani pri schvaľovaní zákona o verejnej službe, pri schvaľovaní členov mediálnych rád, pri novele telekomunikačného zákona, kde partneri z KDH hlasovali s opozíciou. Chceme nájsť z tohto stavu riešenie. Myslím, že vymedzenie určitých vecí je možné riešenie.
Ak si vymedzíte štyri problematické okruhy, každú chvíľu sa môže rozrásť o ďalšie body...
-- Nepredpokladám, že by sa od prípadu k prípadu objavovali nové vymedzené okruhy. Z hľadiska ekonomiky, sociálnej sféry či školstva by nemal byť problém, aj keď v oblasti vzdelávania narážame na niektoré rozporné postoje.
Neobávate sa, že ďalší partneri rozšíria okruh nedotknuteľných tém?
-- My sa s KDH môžeme dohodnúť a prídu ďalší partneri, ktorí povedia, že chcú čosi ďalšie a že sa budú s spájať. Je to možné. Potom si musí za stôl sadnúť celá koalícia a porozprávať sa o tom. Nedomnievam sa, že by podobná diskusia bola o rozbití koalície.
Pre túto chvíľu by sa dohoda vzťahovala len na ANO a KDH?
-- Zatiaľ sme pocítili rozdielnosť postupov len medzi týmito subjektmi.
Nepredpokladáte, že dôjde k doplneniu alebo úprave koaličnej zmluvy?
-- V tejto chvíli nie. Pôjde o dvojstrannú dohodu. Bude však treba informovať koaličných partnerov. Zároveň nemôže existovať dodatok koaličnej zmluvy, na ktorom by sa ďalší partneri nepodieľali.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 13:58