StoryEditor

Vodné dielo Gabčíkovo by sa malo podľa Gašparoviča dobudovať

12.10.2007, 16:45
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič vyslovil želanie, aby aj maďarská strana uznala, že Vodné dielo Gabčíkovo treba dobudovať. Pre TASR to dnes uviedol pri príležitosti návštevy Vodného diela Gabčíkovo v súvislosti s 15. výročím od jeho spustenia do prevádzky.

Podľa Gašparoviča by Gabčíkovo malo naplniť tú myšlienku, ktorú malo pri projektovaní. "Maďarská strana, aj keď určite v duchu chápe, že Gabčíkovo je pozitívne, ale treba, aby aj verbálne a politicky uznala, že toto dielo treba dokončiť," povedal.

Hlava štátu zároveň skonštatovala, že Gabčíkovo je ekonomicky veľmi výhodné a je nepopierateľné, že slúži ako ochranná bariéra pri veľkých vodách nielen pre Slovensko, ale aj pre časť Maďarska.

Negatívne prognózy, ktoré sa objavovali pri budovaní Gabčíkova, sa podľa slov prezidenta nenaplnili. "Nič z toho, čo sa Gabčíkovu prisudzovalo, negatíva, čo sa stane s prírodou, aké technické nebezpečie bude, sa nestalo. Práve opak je pravdou," vysvetlil.

"Toto dielo je ozaj urobené myšlienkou, ktorá už dopredu videla prospech a ten prospech tu je a ja som presvedčený, že bude aj do budúcna," uzavrel.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan vidí budúcnosť využitia Dunaja a priľahlého územia v rozvoji cestovného ruchu. Možnosť rekreačného využívania podľa neho prinesie aj množstvo pracovných príležitostí. "Za pomoci eurofondov by sme mohli spolu s Trnavským krajom pripraviť rekreačné využitie toku Dunaja," uviedol pre TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:31