StoryEditor

V roku 2006 odsúdil Špeciálny súd 113 osôb

29.06.2007, 14:20
Autor:
TASRTASR

peciálny súd odsúdil v roku 2006 113 osôb. Oproti roku 2005 ide o vyše dvojnásobný nárast, pretože vtedy odsúdil 47 osôb.
"Osobitne treba zdôrazniť skutočnosť, že právoplatne odsúdení boli páchatelia niektorých obzvlášť závažných trestných činov súvisiacich s organizovaným zločinom," uvádza sa v správe o činnosti Generálnej prokuratúry SR za rok 2006, ktorú v parlamente predniesol generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Trnka pripomenul, že rok 2006 bol prvým rokom účinnosti nových trestných kódexov. Ukázalo sa, že Trestný zákon a Trestný poriadok neboli dobre pripravené a že základný zámer zjednodušiť a zrýchliť trestné konanie, sa nenaplnil. Práve naopak, niektoré ustanovenia nových trestných kódexov sa stali brzdou tohto snaženia, konštatuje sa v správe. Ubudlo povinností sudcom, neúmerne sa zvýhodnilo postavenie obvineného a jeho obhajcu, ale prípravné konanie sa skomplikovalo a predĺžilo. Problematické body sa preto budú novelizovať.
"Je reálny predpoklad, že novelizované trestné kódexy by mohli byť účinné od 1. januára 2008," uvádza sa v správe. Trnka kladne hodnotí postoj prokurátorov k novozavedenému inštitútu dohody a vine a treste, aj keď sa zďaleka nevyužíva v takej miere, ako očakávali tvorcovia zákona. Generálny prokurátor zároveň vysvetlil, že jeho výhrady k trestným kódexom nie sú osobného alebo politického charakteru, ide mu len o odbornú rovinu. Popri kvalitných ustanoveniach, ktoré posúvajú boj so zločinom dopredu, sa tam totiž objavujú aj menej kvalitné body.
Trnka poukázal na veľmi zlý personálny stav v rezorte prokuratúry. Podľa neho so súčasným stavom je takmer nemysliteľné kvalitne zvládnuť úlohy najmä na stupni okresných prokuratúr. Od budúceho roka preto parlament požiada vládu o zvýšenie počtu tabuľkových miest na každej prokuratúre SR o dvoch prokurátorov a jedného štátneho zamestnanca.
V správe sa konštatuje pokles najzávažnejších násilných trestných činov - vrážd, znásilnení a lúpeží.
V roku 2006 rapídne stúpol počet odpočúvaní. Bolo ich 3475, pričom v roku 2005 to bolo 612 záznamov. Nárast podľa správy svedčí o tom, že tieto prostriedky sa stávajú bežnými nástrojmi boja proti organizovanej trestnej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:57