StoryEditor

Nemocnice majú problém s predajom a prenájmom majetku

15.03.2005, 23:00
Napriek tomu, že nemocnice, ktoré sa transformovali na neziskové organizácie, sa boria s mnohými problémami, táto forma vlastníctva sa osvedčila.

Zhodli sa na tom ich riaditelia, ktorí sa včera zišli na pôde zdravotníckeho výboru. Transformácia zdravotníckych zariadení problémy v rezorte nevyriešila. Nedoriešilo sa oddlžovanie, pretrvávajú komplikácie pri čerpaní peňazí zo štrukturálnych fondov. "Hoci zlepšujeme hospodárenie, existujú prekážky, ktoré nás brzdia. Mám na mysli napríklad rozdelenie majetku na prioritný a neprioritný, pričom podľa zákona sa prioritný majetok nemôže ani predať, ani prenajať," konštatoval na pôde zdravotníckeho výboru prezident Asociácie nemocníc Slovenska Pavel Sedláček. Riaditelia nemocníc, ktoré sa transformovali na neziskové organizácie, sa však v jednom zhodujú - takáto forma vlastníctva sa podľa nich osvedčila.
Najprv racionalizovali
Na Slovensku je momentálne asi 120 nemocníc. Z nich je 19 neziskových organizácií. Niektoré z nich sa na neziskovky transformovali zo štátnych príspevkových organizácií, v šiestich je zriaďovateľom mesto. Spolu s ďalšími, ktoré na transformáciu čakajú, by ich u nás napokon malo byť okolo 40. Všetky sa snažili zlepšiť hospodárenie predovšetkým redukciou a racionalizačnými opatreniami. "Outsourcingom sme vyriešili takmer celú prevádzkovo-technickú časť a nadbytočných technicko-hospodárskych pracovníkov sme prepustili," uviedol Vladimír Pohanka, riaditeľ Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. "Všetky neziskovky išli dole s platmi o 20 až 30 percent a zlepšili hospodárenia na úkor znižovania stavov zamestnancov," doplnil Sedláček. Zdôraznil však, že nemocnice ako neziskové organizácie sú diskriminované pri čerpaní peňazí z fondov EÚ. Potvrdilo to aj ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. "V súčasnosti prebiehajú kroky, aby boli zdravotnícke zariadenia, ktoré fungujú ako neziskovky podľa transformačného zákona, zaradené medzi oprávnených žiadateľov. Po získaní kladného stanoviska Európskej komisie budú môcť predkladať projekty," vysvetlila Monika Szabová z tlačového oddelenia ministerstva. Momentálne patria medzi oprávnených žiadateľov len neziskovky zriadené podľa zákona o neziskových organizáciách vykonávajúcich verejnoprospešné služby.
Oddlžovanie sa vyrieši
Nedotiahnuté oddlžovanie nemocníc je problémom, ktorý by mal byť v krátkom čase vyriešený. Hoci cez Veriteľa oddlžovanie prebieha, ku dňu transformácie mnohé nemocnice ešte neboli oddlžené. Prevzali teda delimitačné protokoly aj so starými dlhmi. "Neziskovky, ktoré vznikli zo štátnych príspevkových organizácií, prevzali na seba všetky záväzky. Neziskovky zriadené mestami začali nanovo a staré dlhy za ne vyriešia mestá," povedala ekonomická námestníčka riaditeľa nemocnice v Revúcej Daniela Pršebicová. "Nemôžeme ich odúčtovať z našich záväzkov, a tak ich ďalej vedieme v našej evidencii. To však zhoršuje výsledky nášho hospodárenia," doplnila ju riaditeľka nemocnice v Piešťanoch Zita Bruncková. Problémom je aj to, že Veriteľ síce oddlžil istinu, no zaplatiť penále musia nemocnice. Po včerajšom rokovaní s Veriteľom však zostali riaditelia optimistickí. "Budeme to vedieť dať z účtovníctva von a riešiť stratu minulých rokov," uviedla Pršebicová.
Novela potrebná
Ďalším problémom je rozdelenie majetku na prioritný a neprioritný. "Múdri zakladatelia sa snažili dať do prioritného majetku len to najnevyhnutnejšie a všetko ostatné do neprioritného. Ak to neurobili, majú problém," podotkol poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ). "Nemali sme s tým skúsenosti, preto sme tam dali majetok, ktorý sme chceli ochrániť pred rozpredajom," pripustil riaditeľ nemocnice v Modre Juraj Vivoda. Zároveň uviedol, že dnes na to doplácajú pri vyrubovaní dane z nehnuteľností aj na tie priestory, ktoré sú voľné. "Navyše, keď sme znížili stavy a počty lôžok, ostali nám nejaké priestory voľné. Teraz ich však nemôžeme prenajať," skonštatoval Sedláček. Piešťanská nemocnica zasa mala časť priestorov už v čase transformácie prenajatých neštátnym lekárom. Nemocnice preto žiadajú sporný paragraf upraviť alebo úplne vypustiť. "Novela sa chystá, no musí byť konsenzus medzi koaličnými a opozičnými subjektmi, inak nás všetci obvinia, že robíme skrytú privatizáciu," vyhlásil Novotný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:30