StoryEditor

K spoplatneniu VŠ je viac ako 60 pozmeňujúcich návrhov

03.05.2005, 18:32
Autor:
TASRTASR

K spoplatneniu vysokoškolského štúdia, o ktorom má parlament rozhodnúť v máji, predložili poslanci doposiaľ okolo 60 pozmeňujúcich návrhov. Gesčný školský parlamentný výbor o nich bude hlasovať na najbližšom zasadnutí v pondelok.
Opoziční poslanci zákon dlhodobo odmietajú. Dušan Čaplovič (Smer) spolu s nezávislým Dušanom Jarjabkom chceli zastaviť diskusiu o zákone už priamo vo výbore. Tento návrh napokon Čaplovič stiahol, naďalej však trvá na tom, aby o zákone parlament ďalej nerokoval.
Opačný názor má predseda výboru Ferdinand Devínsky (SDKÚ). Pozitíva vidí v zvýšení kvality vzdelávania na vysokých školách a za dostatočný považuje aj systém sociálnej podpory študentov. K zákonu však predložil 49 pozmeňujúcich návrhov. Okrem iného žiada posilniť právomoci fakúlt vo finančnej a personálnej oblasti a chce, aby peniaze zo školného dostávali priamo fakulty.
Čaplovič žiada, aby študenti pri nástupe na štúdium podpísali zmluvu, kde budú taxatívne určené služby, ktoré dostanú. "Inak im bude ponúkaný fiktívny tovar," domnieva sa. Platiť by podľa neho mali len tí študenti, ktorí nastúpia do školy po vstupe zákona do platnosti.
Poslankyňa Eva Rusnáková (SDKÚ) chce svojimi pozmeňujúcimi návrhmi pomôcť zdravotne hendikepovaným študentom, napríklad pri čerpaní pôžičiek.
Poslanci zhodne s ministrom školstva Martinom Froncom žiadajú oslobodiť od platenia interných doktorandov. Niektorí dokonca chcú, aby boli oslobodení aj externí doktorandi, ktorí platia už dnes. Zástupcovia vysokých škôl sú za nulové školné pre interných, externí by však podľa nich mali naďalej platiť.
Definitívne by sa o zákone malo rozhodnúť tento mesiac. Jazýčkom na váhach pri jeho schvaľovaní budú nezávislí poslanci, ktorí majú tiež pripravené pozmeňujúce návrhy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:50