StoryEditor

Prísnejšie pravidlá pre priame zákazky

16.03.2005, 23:00
Rokovacie konanie bez zverejnenia vytvára živnú pôdu pre korupciu a klientelizmus. "V prípade, že obstarávateľ postupuje formou priameho zadania, totiž neexistuje ani konkurenčné prostredie, ani záruka výberu tej najlacnejšej ponuky," tvrdí Emília Sičáková-Beblavá z Transparency International Slovensko.

Napriek tomu je však jednou z najčastejšie využívaných metód verejného obstarávania na Slovensku. Transparency International (TI) v globálnej správe o korupcii 2005 upozorňuje predovšetkým na oblasť stavebníctva. Podľa predsedu TI Petra Eigena korupcia zapríčiňuje nielen rozhadzovanie peňazí, ale až bankroty krajín. Beblavá upozorňuje - tento problém existuje aj na Slovensku. "Vláda by mala začať so zavádzaním protikorupčných opatrení predovšetkým pri stavbe diaľnic."
Podľa oficiálnych štatistík Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa v roku 2003 rozdelila priamym zadaním až polovica zákaziek, v roku 2004 to bolo približne 37 percent. Podľa Petra Kundera z Aliancie Fair-play treba preto sprísniť podmienky, za ktorých obstarávateľ môže túto metódu použiť. NR SR by mala v najbližších dňoch definitívne rozhodnúť o poslaneckej novele zákona o verejnom obstarávaní. "Odstraňuje možnosť obstarávania priamym zadaním v prípade, ak dodávateľ ponúka akciovú cenu, alebo ak sa tovar použil na tvorbu štátnych hmotných rezerv," upozornil Kunder. Ako dodáva- iba v roku 2003 usporili šesť miliárd korún tie inštitúcie, ktoré využili verejnú súťaž.
Novela by mala posilniť kontrolné právomoci ÚVO. Obstarávateľ by tak už 14 dní pred podpisom zmluvy musel úrad informovať o použití priameho zadania. "Dovolilo by to zasiahnuť v čase, keď ešte môže niečo ovplyvniť," upozornil jeden z predkladateľov novely Róbert Madej (Smer). ÚVO nesúhlasí- každý zásah pred uzavretím zmluvy je zložitý problém, ktorý môže vyústiť až do súdneho sporu. Tlačová tajomníčka ÚVO Helena Fialová upozornila, že rokovacie konanie bez zverejnenia kontrolujú. Výsledok za minulý rok - 29 pokút vo výške 888-tisíc Sk. Úrad navyše pripravuje zmeny v zákone o verejnom obstarávaní podľa nových európskych smerníc. Platiť by mali od 1. januára 2006, keď v tejto súvislosti zvážia aj obmedzenie priamych zadaní.

Niektoré sankcie ÚVO kvôli priamym zadaniam:
- najvyššiu pokutu 215-tisíc korún zaplatilo Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne
- až tri rôzne pokuty spolu vo výške 130-tisíc Sk zaplatilo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja
- pokutu vo výške 110-tisíc Sk muselo zaplatiť aj ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií
- najviac pokút (13) zaplatili zdravotnícke zariadenia
Zdroj: ÚVO

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 02:32