StoryEditor

Bulík: Posledná rozlúčka s príslušníkmi OS SR bola veľmi dôstojná

27.01.2006, 07:20
Autor:
TASRTASR

Posledná spoločná rozlúčka so 42 tragicky zosnulými príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR dnes v prešovskej mestskej hale bola podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Ľubomíra Bulíka veľmi dôstojná.
"Ocenili to tak poprední predstavitelia nášho štátu," zvýraznil Bulík v rozhovore pre Tlačovú agentúru SR. V podobnom duchu sa vyjadrovali i zahraniční hostia. "Myslím si, že nemáme sa za čo hanbiť," dodal. OS SR sa síce snažia robiť všetko organizovane, no v prípade tohto smútočného aktu žiaden inštitút rozkazu "nebolo potrebné jednoducho uplatniť". Poďakoval nielen profesionálnym vojakom, ale aj vedeniu mesta Prešov za podporu, pomoc a ústretovosť. Hala, v ktorej sa rozlúčka konala, je totiž mestský majetok a za dva dni ju vojaci dokázali zmeniť na dôstojný stánok pre smútočný akt.
Predsedom komisie na organizáciu a priebeh smútočného obradu bol náčelník štábu riadenia operácií Generálneho štábu OS SR Jaroslav Vývlek. Ako pre TASR povedal, hovoriť o spokojnosti v tejto situácii je veľmi ťažké. "To si musia všetci ľudia vyhodnotiť, či sme sa dôstojným spôsobom rozlúčili s našimi drahými vojakmi," poznamenal. Podľa neho zložitosť rozlúčky bola daná veľkým počtom ľudí a úsilím zvládnuť to tak, aby hlavne najbližším pozostalým pomohli v ich ťažkom žiali. Vývlek sa neubránil dojatiu, pretože pred príchodom do tejto funkcie bol veliteľom mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta v Prešove. Velil aj Ľubošovi Baluchovi, jednej z obetí havárie vojenského lietadla, ktorý sa vracal z mierovej misie KFOR v Kosove ako veliteľ kontingentu. Balucha bol Vývlekovým podriadeným vo funkcii náčelníka štábu mechanizovanej brigády.
Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Ján Packa po skončení obradu pre Tlačovú agentúru SR povedal, že o jeho bezpečný priebeh sa staralo 70 príslušníkov tohto úradu, 150 policajtov z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a 200 vojenských policajtov. "Z bezpečnostného hľadiska sme sa snažili, aby bola zaistená bezpečnosť účastníkov, ale súčasne, aby sa to robilo tak, aby sme vzdali hold a dôstojnosť celému obradu," uviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:25