StoryEditor

Fedor: Jednostranný odchod z Iraku by mohol ohroziť dôveryhodnosť SR

02.06.2006, 17:21
Autor:
TASRTASR

Jednostranný odchod z Iraku by mohol podľa ministra obrany Martina Fedora (SDKÚ-DS) ohroziť dôveryhodnosť Slovenska na medzinárodnom poli.
"Bolo by veľmi zlé, keby dochádzalo k takýmto jednostranným vyhláseniam. Myslím si, že bolo by to komplikované pre Slovensko z pohľadu zahraničnej, ale aj bezpečnostnej politiky, naša kredibilita by, myslím, utrpela vážny šrám," povedal Fedor v rozhovore pre TASR. Kontinuita zahraničnej a bezpečnostnej politiky je podľa neho pre každú krajinu nesmierne dôležitá.
Minister je presvedčený, že by malo dochádzať ku koordinovanému sťahovaniu jednotiek z Iraku. "Nikto z členov medzinárodného spoločenstva, ktorí sú prítomní v súčasnosti v Iraku na výzvu OSN, nemá záujem na tom, aby ostávali v krajine príliš dlho alebo natrvalo. Práve naopak, záujem je, aby sme sa dokázali stiahnuť čo najskôr," uviedol minister. Potrebné je však podľa neho, aby sa situácia v Iraku konsolidovala a iracké bezpečnostné zložky boli schopné prebrať svoju mieru zodpovednosti za stabilitu a bezpečnosť v krajine. "V spolupráci alebo v súčinnosti s ostatnými, ktorí v súčasnosti sa snažia tento proces urýchliť, budeme sťahovať vojakov aj my," dodal Fedor. Nazdáva sa, že keby teraz dochádzalo k chaotickému nekontrolovateľnému odchodu jednotiek z Iraku, tak situáciu to určite nezlepší, skôr naopak.
Šéf rezortu nechce udávať konkrétne časové rámce, keď by sa SR mohla stiahnuť z Iraku. Je podľa neho aj v záujme Slovenska, aby iracká strana prevzala zodpovednosť za bezpečnosť v krajine na seba. "K tomu viedla aj zmena mandátu pôsobenia našich príslušníkov ozbrojených síl v Iraku, kedy sa práve snažíme vytrénovať iracké bezpečnostné zložky k tomu, aby plnili to, čo plniť majú," poznamenal Fedor. Ani súčasná vláda nemá podľa ministra záujem držať slovenských vojakov v Iraku natrvalo a má záujem na tom, aby dokázali odísť čím skôr.
Politicky hodnotí Fedor vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica o sťahovaní vojakov z Iraku ako silácke, ktoré nemajú reálny základ. "A to aj najlepšie ilustruje fakt, že pri hlasovaní o možnom stiahnutí vojakov z krajiny hlasovalo za stiahnutie len 8 z 25 poslancov Smeru. Myslím si, že každý si dokáže spraviť vlastný názor na to, aký rozpor je medzi vyjadreniami a skutkami predstaviteľov tejto strany," poznamenal Fedor.
Smer-SD podľa predsedu Roberta Fica po vstupe do novej vlády okamžite rozhodne o stiahnutí slovenskej vojenskej jednotky z Iraku. Nekonkretizoval, či okamžité stiahnutie vojakov z Iraku bude podmienkou jeho strany na účasť vo vláde. Pri rokovaní o zostavovaní koalície však chce túto tému "postaviť na stôl".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:34