StoryEditor

Europreukazy zarobia milióny

18.12.2005, 23:00
Poisťovne na vydávaní Európskych preukazov zdravotného poistenia zarobia. Poistenci totiž nebudú hradiť len náklady na ich výrobu, od januára, keď sa začnú preukazy vydávať, zabezpečia poisťovniam miliónové zisky.

Na vydávaní Európskych preukazov zdravotného poistenia zarobia poisťovne desiatky miliónov korún. Od januára budú poistenci platiť za vydanie preukazu sto korún. V polovici decembra o tom rozhodlo ministerstvo zdravotníctva. Poplatok je pritom desaťnásobne vyšší ako náklady na výrobu. V najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) sa môžu podľa informácií HN pohybovať na úrovni desať korún. Zdravotná poisťovňa Dôvera odhaduje náklad maximálne na 20 korún. "Cena preukazu bez čipu závisí od plastu, tlače a grafickej prípravy. Dôležitý je tiež interval personifikácie -- či je týždňový, dvojtýždňový, trojtýždňový," poznamenala hovorkyňa poisťovne Dôvera Zuzana Zúbeková.
Podľa informácií HN chceli poisťovne pôvodne vydávať preukazy poistencom zdarma, platia si totiž zdravotné poistenie. Ministerstvo rozhodlo inak. Tvrdí, že pri určení ceny sa vychádzalo aj z nákladov na výrobu preukazu. Hovorca rezortu Karol Farkašovský upozorňuje, že poplatok za vydanie preukazu sa jednotlivých krajinách líši -- ceny sú vyššie i nižšie. "Ide o to, aby o preukaz požiadal len ten, kto ho naozaj bude potrebovať." Poisťovňa Dôvera už teraz eviduje 910 žiadostí a VšZP odhaduje, že na budúci rok vydá asi 300-tisíc europreukazov. Nahrádzajú doterajší formulár E111 a idh výhodou je lehota platnosti -- päť rokov.
O európskych preukazoch si viac prečítate v stredu s prílohe Poradca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:36