StoryEditor

Aktér kauzy Govnet skončil v policajnej cele

Takmer 14 miliónov korún. O takúto sumu mal prísť štát pri údajnom podvode, z ktorého polícia obvinila bývalého predsedu Predstavenstva Šped Trans Levice Jána Ď. a dve bývalé pracovníčky fakturačného oddelenia tejto spoločnosti.

"Peniaze minuli na vlastnú potrebu na neznáme účely," vyhlásil hovorca krajskej polície v Nitre Miloš Fábry. Ján Ď. dokonca skončil v policajnej cele predbežného zadržania. V prípade uznania viny mu hrozí až 12 rokov za mrežami. Pripomeňme, že ide o muža, ktorý cez spomínanú špedičnú spoločnosť ovládol firmu KISS. Tá dostala lukratívnu zákazku na budovanie vládnej informačnej siete Govnet. Kvôli vypovedaniu zmluvy v roku 2002 sa KISS dodnes súdi s Úradom vlády SR.
Samotná kauza sa začala ešte v roku 2000. Šped Trans podpísal zmluvu so Štátnym fondom trhovej regulácie (ŠFTR) o preprave kŕmneho obilia do zahraničia. Špeditéri následne uzavreli zmluvu o preprave so Železnicami SR (ŽSR). Tá sa plnila - ŽSR riadne zasielali Šped Transu faktúry. Vyšetrovateľ však tvrdí, že zamestnankyne tejto firmy - na pokyn vtedajšieho šéf predstavenstva - vystavovali v roku 2001 upravené a pozmenené faktúry, v ktorých sumu za transport obilia účelovo zvyšovali. Štátnemu rozpočtu tak mali spôsobiť škodu za viac ako 13,7 milióna Sk. V tejto súvislosti už polícia vlani obvinila vtedajšiu vedúcu fakturačného oddelenia špedičnej firmy. Táto firma považuje podozrenie z podvodu za nepravdivé. "S veľmi veľkou pravdepodobnosťou vznikli na základe udania konkurenčnej spoločnosti. Cieľom je vytlačiť našu spoločnosť z trhu, ktorá sa týka štátnych zákaziek," reagovala pre HN predsedníčka Predstavenstva Šped Trans Alena Benedová. Podľa nej bola polícia v tomto konkurenčnom boji zneužitá. Zároveň netají presvedčenie - počas vyšetrovania sa preukáže, že v levickej firme nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona. ŠFTR už dnes neexistuje, jeho nástupníckou organizáciou je Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Riaditeľ odboru vonkajších vzťahov PPA Juraj Šesták nám potvrdil, že zhruba pred mesiacom si od nich justičná polícia vyžiadala faktúry týkajúce sa firmy Šped Trans. "Všetky faktúry sme im poslali, nič viac o tom nevieme."
Zaujímavosťou zostáva, že ešte v roku 2000 kontrola rezortu financií na pôde ŠFTR preukázala nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi. Na čudné hospodárenie fondu pod vedením Jaromíra Košina pri vývoze obilia do zahraničia upozorňovali aj poslanci gesčného výboru. Minister Ivan Mikloš v tom čase skonštatoval, že nešlo o závažné porušenie predpisov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 19:40