StoryEditor

Vlak Nostalgia priviezol do Košíc z Maďarska účastníkov osláv Rákociho

30.10.2006, 06:09
Autor:
TASRTASR

Historický vlak Nostalgia, ktorý vypravili z Budapešti, privítali dnes predpoludním na košickej železničnej stanici. Priviezol účastníkov vrcholiacich osláv storočnice prevezenia pozostatkov a znovupochovania sedmohradského kniežaťa Františka II. Rákociho a jeho druhov.
Vlak s maďarskými hosťami vítali Rákociho pochodom. Parná lokomotíva zo šiestimi historickými vozňami priviezla približne 200 pasažierov. Hostia doniesli do Košíc Rákociho rodovú vlajku, na ktorú popripínali jednotlivé obce po trase svoje stuhy. Dnes k ním pribudla aj stuha mesta Košice. Putovanie po železnici na spomienkové slávnosti zorganizovala maďarská Rákociho spoločnosť a maďarské železnice. Početní turisti pricestovali na oslavy aj autobusmi.
Pozostatky Františka II. Rákociho a jeho druhov priviezli z tureckého exilu do Košíc presne pred 100 rokmi 29. októbra a znovupochovali v krypte Dómu sv. Alžbety. Oslavy pripravilo mesto Košice a očakávajú na nich najvyšších ústavných činiteľov MR a SR. Vyvrcholia historickým spomienkovým sprievodom mestom po pôvodnej trase, slávnostnou omšou a pietnymi aktmi pri hrobke, reliéfe a pamätníku Františka II. Rákociho, ktorý Maďarsko v apríli tohto roku darovalo mestu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:37