StoryEditor

Gašparovič: Registrované partnerstvá nie sú témou dňa, treba však diskutovať

14.08.2006, 15:16
Autor:
TASRTASR

Tému registrovaných partnerstiev homosexuálov a lesieb nepovažuje prezident Ivan Gašparovič za aktuálnu otázku, ktorá by sa musela na Slovensku okamžite riešiť. Diskusiu o nej však víta ako potrebnú.
"Pýtal som sa podpredsedu vlády, akou formou a kedy sa pripravuje zákon, či je pripravený. Hovoril, že sa o tom uvažuje," povedal dnes Gašparovič po stretnutí s vicepremiérom pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušanom Čaplovičom. "Je oveľa viac problémov, ktoré bude treba riešiť, ale čo je potrebné, je potrebná diskusia a rozprava o tom," dodal prezident na margo otázky registrovaných partnerstiev.
Čaplovič osobne nie je proti registrovaným partnerstvám, zdôraznil však, že ide o jeho vlastný názor, nie postoj celého kabinetu. "Považujem to za isté, aj v rámci občianskej spoločnosti, prirodzené právo. Nechcem, aby sa táto skupina občanov vytláčala na okraj spoločnosti," konštatoval vicepremiér. Zástupcov gejov a lesieb chce pozvať na diskusiu, akú majú predstavu o svojom postavení v spoločnosti. "Je potrebné senzibilizovať spoločnosť, vychovávať spoločnosť, aby tieto témy, ktoré sa zdajú na začiatku veľmi kontraproduktívne, ktoré rozdeľujú spoločnosť, aby sa stali v podstate súčasťou tejto spoločnosti, lebo nič v demokratickej spoločnosti nemožno vytesňovať. Demokratická spoločnosť si žiada predovšetkým diskusiu a hovoril to aj náš tatíček Masaryk," poznamenal.
Ústavní činitelia rokovali predovšetkým o oblastiach školstva, vedy, výskumu a kultúry. Čaplovič prezidenta informoval o zámere zriadenia virtuálneho inštitútu európskych a globálnych štúdií, ako predpokladá Programové vyhlásenie vlády. Malo by ísť o moderný inštitút, ktorý by vypísal konkrétne témy, ako bude Slovensko ďalej smerovať v strednodobom a dlhodobom horizonte v oblasti ekonomiky, kultúry, vzdelanosti alebo sociálnej oblasti. Osloviť by mal špičkových ľudí z vysokých škôl, SAV, iných vedeckých ustanovizní, tretieho sektora, vicepremiér chce prizvať aj odborníkov zo zahraničia. Čaplovič pripomenul, že podobné inštitúty fungujú aj v zahraničí a pomáhajú vládam pri rozhodnutiach o budúcnosti tej-ktorej krajiny.
Vicepremiér prezidenta informoval aj o diskusii o kreovaní Úradu pre menšiny. Čaplovič chce pozvať zástupcov všetkých menšín na rokovania, kde by vyjadrili svoj názor na fungovanie úradu. Jeho vytvorenie odhaduje v období dvoch až troch rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 23:48