StoryEditor

V Seredi chcú zachrániť kaštieľ predajom za korunu

18.05.2005, 17:00
Autor:
TASRTASR

Mesto Sereď ponúka na predaj za 1 Sk kaštieľ v Seredi spolu so zastavaným pozemkom pod objektom. Nový majiteľ však podľa odhadu odborníkov bude potrebovať približne 250 miliónov Sk na celkovú rekonštrukciu objektu. Na zabezpečenie statiky kaštieľa, sanáciu zvlhnutého muriva a strešnej konštrukcie mesto doteraz preinvestovalo pol milióna Sk. Polovicu z tejto sumy tvorila dotácia Ministerstva kultúry SR, druhú polovicu vyčlenilo mesto zo svojho rozpočtu.
"Ďalšie financie na rekonštrukciu kaštieľa už nedokážeme zo svojich zdrojov zabezpečiť. Preto sme sa rozhodli zachrániť ho predajom", skonštatoval referent oddelenia investičnej výstavby mestského úradu Mário Macho. Podmienkou predaja je požiadavka, aby v budúcnosti zrekonštruovaný kaštieľ slúžil ako objekt občianskej vybavenosti.
Klasicistický kaštieľ z roku 1841 patril v minulosti rodu Esterházyovcom a je zaradený do zoznamu kultúrnych pamiatok SR. Rozsiahly archeologický výskum na nádvorí kaštieľa v rokoch 1981 až 1992 odhalil základy stredovekého hradu Žigmunda Luxemburského. Pod stredovekým hradom archeológovia objavili zvyšky opevnenia strážcov brodu na Českej ceste, siahajúce do 10. storočia. Kaštieľ je od roku 1991 majetkom mesta spolu s priľahlým parkom. Mesto plánuje park predať spolu s kaštieľom, predajnú cena však nie je zatiaľ stanovená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:27