StoryEditor

Na hornej Nitre budú realizovať projekt na uplatnenie teleworkingu

12.05.2005, 17:32
Autor:
TASRTASR

resadzovať novú organizáciu práce, teleworking, keď zamestnanec pracuje doma, je cieľom projektu, ktorý sa rozbieha na hornej Nitre.
Ide o trojročný pilotný projekt Združenia pre rozvoj regiónu hornej Nitry (ZRRHN), jediný svojho druhu na Slovensku. Európsky sociálny fond naň schválil 12 miliónov korún.
Podľa informácie Zuzany Šimovej zo ZRRHN chcú popularizovať modernú formu zamestnávania medzi malými a strednými podnikateľmi a ľuďmi staršími než 50 rokov, ktorí si ťažšie nájdu pracovné uplatnenie.
Teleworking predstavuje spôsob práce na diaľku. Pracovník úlohy plní doma pomocou počítača, internetu a telekomunikačných technológií, akými sú napríklad videokonferencia, telekonferencia. Tento spôsob práce sa síce približuje živnosti alebo práci na voľnej nohe, ale s tým rozdielom, že z pracovnoprávneho hľadiska má zamestnanec riadnu pracovnú zmluvu so všetkými výhodami a kompenzáciami.
Výhodou je, že si môže zosúladiť prácu s inými aktivitami a rodinnými povinnosťami. Na druhej strane zamestnávateľ ušetrí na režijných nákladoch, neplatí za energie a má k dispozícii flexibilného pracovníka, ktorý sa neriadi odpracovanými hodinami, ale zadanými úlohami. Takáto forma práce sa teší veľkej obľube najmä v severských štátoch Európy, v Dánsku, Fínsku, Švédsku, tiež vo Veľkej Británii, Holandsku, kde teleworking využíva osem až deväť percent pracovníkov. Európa ale zaostáva za USA. Tam takýmto spôsobom pracuje až pätina všetkých zamestnancov.
Slováci sú zatiaľ skeptickí a nedôverčiví k tejto forme zamestnávania, týka sa iba jedného percenta ľudí. Niektorí si teleworking mýlia so slabo platenou prácou doma, napríklad výroba rôznych predmetov, lepenie obálok, šitie odevov, ochranných pomôcok. Práve preto je úlohou projektu popularizovať teleworking a zároveň analyzovať potreby zamestnávateľov a organizovať vzdelávacie podujatia pre podnikateľov i potenciálnych teleworkerov. ZRRHN chce v regióne osloviť približne tisíc podnikateľských subjektov.
Partnerom združenia je Trenčianska regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Fórum pre pomoc starším v Prievidzi. Jednu z aktivít predstavuje nadnárodná spolupráca a výmena skúseností s realizátormi podobných projektov v Poľsku, Španielsku a Taliansku, konštatovala Šimová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:07