StoryEditor

Atak na Zajacovu reformu -- všetko je v rukách súdu

08.04.2005, 00:00
Vláda nemôže určovať rozsah zdravotnej starostlivosti platenej zo zdravotného poistenia. Kabinet takisto nemôže obmedzovať právo zdravotníkov na štrajk. Druhá šanca pre lekárov, ktorí podľa platného stavu už nedostanú licenciu v prípade závažného pochybenia. Toto je obsahom troch samostatných podnetov voči zdravotníckej reforme, s ktorými sa chce strana Smer už v najbližšom období obrátiť na Ústavný súd SR.

Vláda nemôže určovať rozsah zdravotnej starostlivosti platenej zo zdravotného poistenia. Kabinet takisto nemôže obmedzovať právo zdravotníkov na štrajk. Druhá šanca pre lekárov, ktorí podľa platného stavu už nedostanú licenciu v prípade závažného pochybenia. Toto je obsahom troch samostatných podnetov voči zdravotníckej reforme, s ktorými sa chce strana Smer už v najbližšom období obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR. "Máme ich už hotové, už len zbierame potrebný počet podpisov. Je to trochu prácnejšie vzhľadom na to, že parlamentná schôdza tento mesiac nie je," skonštatoval pre HN podpredseda Smeru Pavol Paška. Od súdu zároveň očakávajú, že nariadi rezortu zdravotníctva, aby uviedol sporné veci do súladu s Ústavou SR. Pripomeňme, že opozícia sa obráti na súd až šesť mesiacov po schválení reformy zdravotníctva v NR SR.
Útok na poisťovne
Tým sa však ofenzíva Smeru nekončí - strana pripravuje ešte jeden podnet na súd. Ten by mal spochybniť povinné odvody do zdravotných poisťovní, ktoré sa postupne menia na akciové spoločnosti. "Pokúsime sa o predbežné opatrenie. Dúfam, že sa nám to podarí skôr, ako sa do júna tohto roka transformujú," zdôraznil Paška. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca sa Smer o predbežné opatrenia pokúšal už v minulosti a nebol úspešný. "Verím, že súd rozhodne spravodlivo a my budeme jeho rozhodnutie rešpektovať." Podania by mal pred súdom zastupovať advokát Ondrej Škodler, ktorý je v nemilosti rezortu zdravotníctva. Ten na neho podal už viacero sťažností na advokátsku komoru. Škodler zároveň vystupuje ako právnik Slovenskej lekárskej komory a expert opozičného Slobodného fóra (SF) na zdravotníctvo. Práve slobodní sa aktívne podieľajú na príprave podnetov spolu so Smerom. "Môžem potvrdiť, že základný návrh podania je hotový. Prezreli si ho aj odborníci na ústavné právo, aby mal všetky formálne náležitosti," doplnila šéfka slobodných Zuzana Martináková. Tento podnet by mal byť hotový najneskôr do mesiaca.
Roztrieštená opozícia
Paška zároveň očakáva podporu aj od ĽS-HZDS a KSS. S ľudovou stranou však pravdepodobne nebudú môcť počítať. "My sme nehovorili, že je reforma protiústavná. I keď tie zákony neschvaľujeme a reforma podľa nás nie je dobrá, ťažko tam nájsť protiústavnosť," vyhlásil podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Opozícia sa nespolieha iba na ÚS, Zajacovu reformu mieni napadnúť aj na pôde NR SR. Predložíme pozmeňujúce návrhy, veď prax je katastrofálna. A to nehovorím len o ideových a zásadných veciach, ale o praktických veciach, ktoré je potrebné riešiť," zdôraznil Paška. Rovnako budú postupovať aj slobodní - podľa Martinákovej sú rezortné novely schválených zákonov iba dôkazom opodstatnených výhrad opozície. Naopak, veľké ilúzie o kritikoch reformy nemajú vládne subjekty. "Opozícia sa kritikou týchto zákonov snaží iba vytĺkať politický kapitál," reagoval poslanec ANO Peter Bíroš. Podľa Viliama Novotného z SDKÚ má Smer jedinú stratégiu - neustále strašiť občanov. "Prekvapuje, prečo právnici Smeru s podaním čakali tak dlho. Buď nevedeli zistiť, v čom je to protiústavné, alebo majú problém zozbierať dostatočný počet podpisov."
Deň po voľbách...
Bíroš je zároveň presvedčený, že opozícii v skutočnosti vyhovuje, že nepopulárne reformy uskutočňuje súčasná koalícia. "Ak sa po voľbách dostanú k moci, budú tieto zákony už len mierne upravovať." Nepriamo s ním súhlasí aj politológ Peter Horváth. "Za váhaním opozície možno vycítiť aj obavy, že by súd mohol vyniesť pre nich nepriaznivý verdikt v predvolebnom období. To by mohlo opozičným stranám uškodiť. Reforma zdravotníctva je nespochybniteľná a je možné, že niektorí politici opozície si tento fakt uvedomujú." Analytik pritom dodáva - pre opozíciu bude napokon výhodou, že vládnuca garnitúra za ňu urobila nepopulárnu prácu.

Opozícia verzus Ústavný súd SR


Opozícia už dávnejšie napadla zdravotnícke zákony na Ústavnom súde, a to v súvislosti so zavedením 20- a 50-korunových poplatkov. Predseda Smeru Robert Fico 11. júna 2003 podal za tri opozičné strany - Smer, Ľudovú úniu a KSS podnet na Ústavný súd SR. Hoci spočiatku vyzeral podnet nádejne, Ústavný súd SR napokon rozhodol, že zavedenie poplatkov nie je v rozpore s Ústavou SR. Slováci tak od júna 2003 platia za recepty, návštevu lekára, pohotovosť a sanitku. Od januára 2005 sa niektoré z poplatkov dokonca zvyšovali - poplatok za sanitku až trojnásobne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:47