StoryEditor

Rozhádaná opozícia iba zvyšuje šance SDKÚ

15.03.2005, 23:00
Politologička Darina Malová v rozhovore pre HN

Do akej miery sa naštartované reformy prejavujú na "popularite" vládnych strán?
-- Nedá sa povedať, že by reálne výsledky reforiem už stihli ovplyvniť postoje ľudí. Verejnú mienku ovplyvňujú dva základné faktory: možná osobná nespokojnosť a zhoršenie sociálnych a ekonomických podmienok, čo sa prejavuje na raste preferencií Smeru. Druhým faktorom je určitý optimizmus a hrdosť na Slovensko, ktorý sa začal prejavovať v posledných mesiacoch. Ten je skôr výsledkom schopnosti vlády odkomunikovať reformy, a najmä aj prezentáciou zmeny vnímania krajiny v zahraničí.
V parlamente je vysokoškolská reforma. Kritici tvrdia, že prináša len spoplatnenie štúdia, ktoré mnohé rodiny bezprostredne pocítia -- môže táto reforma ovplyvniť nálady v spoločnosti?
-- Určite áno. Táto reforma sa dotýka najmä skupiny prvovoličov a mladých ľudí, ktorí zväčša odmietajú spoplatnenie štúdia. Druhá vec je, že zákon prináša novinky, s ktorými ľudia nemajú skúsenosti. V USA už funguje komplexný systém financovania štúdia prostredníctvom pôžičiek alebo študentskej práce.
Ako vidíte načasovanie reforiem z hľadiska volieb 2006?
-- V predvolebnom období očakávam zopakovanie klasického cyklu -- vláda okrem propagácie reforiem príde so zvyšovaním miezd vo verejnom sektore. Rovnako, ak vláda chce zrealizovať svoje sľuby, pravdepodobne sa viac sústredí na podporu vzdelávania. Aj keď minister Ivan Mikloš hovoril, že na projekt Minerva pôjdu peniaze zo súkromných zdrojov a európskych fondov, očakávam, že nakoniec dôjde k podpore zo strany štátu.
Vládna koalícia avizuje korekcie v reformách. Nie je to skôr signál pre občanov kvôli blížiacim sa regionálnym a parlamentným voľbám?
-- Takzvané vylaďovanie reforiem súvisí s tým, že mnohé sa ťažko implementujú. Mnohé z nich narážajú na odpor prostredia, k časti z nich nie sú dobré vykonávacie predpisy. Rozbehnutie reforiem je podstatne zložitejšie ako ich príprava a schválenie. Volajú to vylaďovanie, lebo to znie lepšie pre voličov.
Dá sa očakávať, že kvôli voličskej základni budú najmä KDH a SMK tlačiť na dodatočné úpravy?
-- Tieto dve strany budú vznášať svoje pripomienky. Obe ich už artikulovali počas prijímania zákonov v parlamente. Logicky budú pokračovať v tom, čo robili. Problémom všetkých reforiem je, že z hľadiska jednotlivca sú veľmi nákladné. Ak strany komunikujú so svojimi voličmi, vidia to.
V inej situácii je SDKÚ, pretože tlak na reformy sa spája najmä s osobou vicepremiéra Ivana Mikloša. Môže na tom SDKÚ ešte získať?
-- Väčšina reforiem má ďalekosiahly dosah. Určite sa bude snažiť hlásiť k zmene imidžu Slovenska, ako lídra ekonomických reforiem v rámci EÚ. Rozhádaná opozícia len prispieva k zvyšovaniu ziskov SDKÚ.
Na druhej strane by mala stáť opozícia. Ako sa bude v tejto oblasti profilovať?
-- Smer sa bude štylizovať do polohy, že po voľbách bude meniť reformy. To, čo Smer odmieta, však nepovažujem za fundamentálne zmeny. ĽS-HZDS momentálne trochu lavíruje. To, čo sa udialo v daňovej a dôchodkovej reforme, nebudú chcieť meniť. Zatiaľ jedinú zásadnú výhradu mali proti spoplatneniu vysokoškolského štúdia.
Smer teda bude hlasovať proti všetkým návrhom z dielne koalície a ĽS-HZDS sa bude tváriť ako konštruktívna opozícia, ktorá vie podporiť aj niektoré úpravy reforiem?
-- Áno. Smer sa profiluje ako jednoznačná opozičná strana.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 07:27