StoryEditor

Približne 850 detí vojakov NAT0 pomáhalo liptovským školám

14.04.2007, 16:32
Autor:
TASRTASR

Približne 850 detí vojakov z európskych vojenských základní NATO pobudlo od 9. do 14. apríla na 15 základných a jednej strednej škole v regióne horného Liptova a dolnej Oravy. Ich cieľom bolo praktickým spôsobom pomôcť školám v ich práci so žiakmi a študentmi. Postavili im rôzne ihriská, altánky, lavičky, hojdačky a podobne. Uviedol to pre TASR manažér projektu Jaroslav Lupták.

Zahraniční školáci vybudovali napríklad na Základnej škole v Okoličnom v Liptovskom Mikuláši altánok. Jej riaditeľka Ľudmila Sedliaková pre TASR uviedla, že žiaci ho budú využívať napríklad na výtvarnej výchove, prvouke. Vlani na škole privítali v rámci tohto projektu okolo 50 mladých ľudí, ktorí na školskom dvore vybudovali preliezačky. Skupinu detí vojakov tvorili stredoškoláci od 15 do 19 rokov. Pochádzali z 15 európskych krajín, v ktorých pôsobia ich rodičia. Pobyt na Slovensku počas jarných prázdnin si chlapci a dievčatá financovali sami, časť peňazí získali aj od sponzorov, povedal Lupták. Dodal, že podobné pobyty organizujú už 15 rokov. Deti navštívili v uplynulých rokoch napríklad Rumunsko, či Českú republiku. Na Slovensko prišli pred dvoma rokmi vlani.

Pobyt mladých ľudí zo zahraničia na školách v okrese Liptovský Mikuláš pomohol slovenským deťom zlepšiť si znalosti z angličtiny, či nemčiny. Okrem toho sa naši školáci oboznámili s trávením voľného času svojich rovesníkov v rôznych európskych krajinách. Pobyt detí vojakov NATO pripravila na Slovensku Jednota bratská v Liptovskom Mikuláši v spolupráci so samosprávami v regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 22:00