StoryEditor

Počet samosprávnych krajov sa v tomto volebnom období nebude meniť

11.03.2005, 10:03

Počet samosprávnych krajov sa v tomto volebnom období meniť nebude. Na jeseň tak občania budú voliť predsedov a regionálne zastupiteľstvá ôsmich vyšších územných celkov.
Rozhodla o tom dnes Koaličná rada, ktorá sa zaoberala viacerými poslaneckými návrhmi na zriadenie nových samosprávnych krajov. "Predovšetkým vzhľadom k termínu, v akom sa nachádzame, koľko máme času do parlamentných volieb, túto tému otvárať nebudeme," povedal po skončení rokovania novinárom premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
V parlamente sa už nachádza návrh štyroch poslancov na vznik nového Spišského samosprávneho kraja so sídlom v Poprade. Podobné ambície malo niekoľko zákonodarcov s vytvorením vyššieho územného celku na Zemplíne či v Bratislave bez priľahlých okresov. Dzurinda na okraj tejto témy poznamenal, že osobne neustúpil od myšlienky zjednotiť Spiš do samostatného kraja, v politike však niekedy treba byť trpezlivý.
Koaličné strany sa tiež dohodli, že vládny návrh novely zákona o rodišovskom príspevku zaradia na koniec marcovej schôdze parlamentu, aby sa vytvoril priestor na politickú i vecnú diskusiu. KDH totiž nesúhlasí so zámerom ministra práca, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka, aby rodičovský príspevok vo výške 4110 korún dostávali aj matky, ktoré si nájdu zamestnanie. V súčasnosti spomenuté sumu dostávajú len matky, ktoré sú s ďeťmi doma - v prípade, že si nájdu zamestnanie, klesne príspevok štátu na 1300 korún.
Okrem tohto zákona sa plánuje koalícia vrátiť aj k návrhu zákona o organizácii daňovej správy. Minister financií Ivan Mikloš dnes podľa Dzurindových slov predstavil dve alternatívy racionalizácie daňových úradov a skúmal politickú vôľu partnerov na tento krok.
Diskusia o reforme školstva sa napokon nekonala, pretože ANO ako navrhovateľ stiahla tento bod z programu.

mh mij

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:43