StoryEditor

O slovenské umenie majú Bielorusi veľký záujem

27.10.2005, 16:18
Autor:
TASRTASR

S veľkým záujmom publika sa stretla prezentácia slovenského umenia Biely pozdrav Bielorusku, ktorá sa v tejto východoeurópskej krajine začala 18. októbra.
"Do projektu sme išli hlavne kvôli vybudovaniu vzťahov," podotkla prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) Ľubomíra Slušná. Preto už po prvých kontaktoch uvažuje Bieloruská filharmónia o koncerte na Slovensku, rovnako by sme mohli spoznať aj tamojšie výtvarné umenie. Prehliadku otvoril koncert slovenských sólistov Juraja Bartoša a Juraja Čižmaroviča v Bieloruskej štátnej filharmónii, ktorej orchester naštudoval skladby slovenských autorov - Jána Levoslava Bellu, Johanna Nepomuka Hummela a Vladimíra Godára. Počas prvých dní projektu otvorili výstavu prác z papiera i expozície súčasnej maľby a grafiky. Po koncerte ľudia ešte dlho rozoberali detaily programu podobne ako na vernisážach, kam podľa organizátorov prišli davy ľudí. Všetci slovenskí umelci boli v Bielorusku po prvý raz.
Pozdrav Bielorusku bude pokračovať začiatkom novembra v Minsku v Paláci umenia premietaním hraných a dokumentárnych filmov, vrátane koprodukčných, ktoré majú divákov zoznámiť s realitou na Slovensku. Dramaturg Martin Ciel vybral napríklad 66 sezón, 118 dní v zajatí ľadu či Kto je Sahraa i študentské filmy. Prorektor VŠMU Ciel tiež bude o stredoeurópskom dokumentárnom filme prednášať na bieloruskej univerzite kultúry a umenia. Moderátor Dado Nagy pocestuje na besedy troch slovenských a troch bieloruských spisovateľov. Súčasťou besied bude aj prednáška o pôvodnej literatúre oboch krajín.
Poslednou časťou programu je dialóg menšín, na ktorom sa zúčastnia vybraní slovenskí rómski lídri z osád na východnom Slovensku, napríklad z Podhorian či Stráne pod Tatrami. Budú hovoriť aj o projekte Rómovia pre spoločnosť, zameranom na rozvoj občianskej spoločnosti v lokalitách s prevahou rómskej populácie, do ktorého sú zapojení.
ACEC od roku 1999 zorganizovala viaceré prezentácie Slovenska v zahraničí, v metropolách ako New York, Varšava, Paríž, Brusel, Berlín, Viedeň, ale i v Srbsku. Najbližšie chystajú prezentáciu v New Yorku a to pri príležitosti zvolenia SR za nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2006-2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:23