StoryEditor

KDH stavilo na rodičov, poplatky v školstve neplánuje

Daňové prázdniny pre novomanželov, otcovská dovolenka, mladomanželské pôžičky na bývanie. Zníženie odvodov a recept v lekárni za päť korún. Polícia tvrdá proti zločinu a slušná k občanom. To všetko by mohli Slováci získať, keby sa Kresťanskodemokratickému hnutiu podarilo uskutočniť svoj volebný program.

Daňové prázdniny pre novomanželov, otcovská dovolenka, mladomanželské pôžičky na bývanie. Zníženie odvodov a recept v lekárni za päť korún. Polícia tvrdá proti zločinu a slušná k občanom. To všetko by mohli Slováci získať, keby sa Kresťanskodemokratickému hnutiu podarilo uskutočniť svoj volebný program. HN sa ho podarilo získať ešte pred jeho predstavením na programovej konferencii. Prekvapujúco v ňom chýba zmienka o spoplatnení vysokoškolského štúdia.

Rodina = manželia a ich deti
Na prvom mieste v programe KDH tradične stojí rodina. "Vedie nás k tomu nepriaznivý demografický vývoj a rôzne pokusy relativizovať rodinu ako tradičnú hodnotu," vyhlásil podpredseda hnutia Július Brocka.
Aj preto umožnia jednému z novomanželov, aby si odpočítal 100-tisíc korún zo základu dane. Za prvé dieťa by dávali 10-tisíc namiesto dnešných 4 460 korún. Pri ďalších deťoch by už jednorazový príspevok nebol, ale rodičia by si mohli uplatniť na každé ďalšie dieťa daňový bonus 1 100 korún mesačne. Otcovia by dostali v roku narodenia dieťaťa navyše týždeň dovolenky. Brocka odhaduje, že tieto opatrenia budú stáť maximálne tri miliardy. "Zaťažilo by to štátny rozpočet, ale určite menej ako návrhy z volebných programov iných strán," hovorí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Výhodu vidí v tom, že podpora pôjde nepriamo
cez rôzne odpočítateľné položky.

Kam sa schoval Fronc?
Naopak, KDH už nekladie dôraz na spoplatnenie vysokoškolského štúdia, čo v tomto volebnom období presadzoval ich minister školstva Martin Fronc. Program obsahuje len zmienku o spolufinancovaní školstva zo súkromných zdrojov. "Znamená to čiastočnú spoluúčasť študentov, ale aj prostriedky od investorov, sponzorov," reagoval pre HN Fronc.
Ako doplnil, to isté navrhovali aj pred štyrmi rokmi - poplatky vtedy presadzovala SDKÚ. Platby za štúdium boli súčasťou vysokoškolskej reformy, s ktorou Fronc narazil na odpor väčšiny verejnosti aj politikov. To, že v nej nepokračuje, prekvapilo aj politológa Miroslava Kusého. "Je to veľký ústupok, práve od politikov KDH, ktorí o sebe vždy tvrdia, že nemenia názory."
Podľa politológa si KDH takto pripravuje pôdu na povolebnú spoluprácu so Smerom. "So stranou, ktorá bude chcieť presadiť poplatky, do vlády nepôjdeme," vyhlásil nedávno podpredseda Smeru Dušan Čaplovič.

Verejný dom - klienti verejní
Podľa Kusého by mohlo hnutie naraziť pri presadzovaní trestnosti využívania prostitúcie. Opiera sa pritom o skúsenosti zo susedného Česka. A aký trest by podľa KDH čakal na "klientov" prostitútok? Zverejnenie ich identity. Ohniskom potenciálnych konfliktov by mohla byť aj snaha o prijatie zákona o ochrane manželstva, s čím malo KDH problém v závere tohto volebného obdobia. "Už teraz tam majú problém s definíciou rodiny, kto ju vlastne tvorí," tvrdí politológ. Podľa Šmála je program KDH sociálny, určite zlepší situáciu vybraných skupín. "Ale treba pamätať na to, že je volebný. A na to, že je volebný, je dosť rozumný," tvrdí ekonóm.

Čo ešte ponúka KDH

financie a hospodárstvo
- znížiť odvody (o sedem percentuálnych bodov pre podnikateľov, o šesť pre zamestnávateľov, o jeden pre zamestnancov)
- do konca volebného obdobia vyrovnať hospodárenie štátu
- dlhodobo znižovať daň z príjmu na úroveň 14 percent
- zvýšenie odpočítateľnej položky pri sporení na dôchodok na 24-tisíc Sk za rok (dnes 12-tisíc)
bezpečnosť
- zvýšiť platy policajtov
- zvýšiť počet policajtov v hliadkových službách
spravodlivosť
- ústavný zákon o zrušení tzv. Mečiarových amnestií
- zavedenie trestnej zodpovednosti právnických osôb
školstvo
- prijatie nového školského zákona
- zvýšenie platov učiteľom postupne do úrovne 120 % priemernej mzdy
- zavedenie školských autobusov
územná samospráva
- zrušiť 8 krajov a zaviesť model 12 žúp
zdravotníctvo
- zvýšenie odvodov štátu za svojich poistencov
- zníženie poplatku za recept z dnešných 20 na 5 korún
- služby zubára úplne vyňať z financovania zo zdravotného poistenia

Ako by sa niektoré návrhy KDH premietli do výdavkov štátu

- Daňové prázdniny pre novomanželov. Pri prvých sobášoch by si každý z manželov mohol uplatniť odpočítateľnú položku 100-tisíc. Pri 28-tisícoch nových sobášov v roku 2004 evidovaných štatistickým úradom by to znamenalo 5,6 miliardy korún. Priamy dosah na štátny rozpočet by však bol nižší, zhruba 2,3 miliardy korún. Na jednu ženu totiž pripadá zhruba polovica prvých sobášov, no na druhej strane, ich ročný počet sa sústavne zvyšuje.

- Príspevok pri narodení prvého dieťaťa zvýšiť na 10-tisíc. Keďže v roku 2004 sa prvých detí narodilo takmer 47 percent, znamenalo by to ročne na takéto príspevky minimálne 254 miliónov korún. Počet narodených detí oproti roku 2004, čo je zatiaľ posledný rok bilancovaný štatistickým úradom, opäť stúpne.

- Príspevok na opatrovanie každého dieťaťa 1 200 korún. Pri rodinách s viacerými deťmi by to umožnilo vytváranie "alternatívnych škôlok na rodinnom základe". Podľa roku 2004 by súhrn týchto príspevkov dosiahol len na každé novonarodené dieťa 65 miliónov korún, no v skutočnosti by to bolo omnoho viac.

- Čo na to ministerstvo financií?
Do oficiálneho zverejnenia programu KDH nechcelo reagovať. Z doterajšieho správania rezortného šéfa Ivana Mikloša sa však dá usúdiť, že by mu najviac mohla prekážať idea odpočítateľných položiek. Tie už niekoľkokrát označil za riziko pre rovnú daň, pretože by to podľa jeho názoru znamenalo robenie sociálnej politiky nie cez sociálne poistenie a sociálne platby, ale priamo daňovými zvýhodneniami. Miklošovou prioritou pri zavádzaní rovnej dane totiž bola prehľadnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:40