StoryEditor

Šéf SDKÚ v Považskej Bystrici je v registroch ŠtB vedený ako agent

16.02.2005, 16:43

redseda Miestneho zväzu SDKÚ v Považskej Bystrici Ladislav Švejda je v registroch ŠtB vedený ako agent.
Švejda dnes pre TASR povedal, že si už vyžiadal spis od Ústavu pamäti národa. Nie je si však vedomý, že by podpísal spoluprácu s tajnou službou: "Ja osobne som žiadny záväzok nepodpísal, aspoň si nepamätám." Švejda podotkol, že v registroch ŠtB nie je pri mene uvedený titul, hoci už v tom čase mal akademickú hodnosť. Dátum narodenia je však zhodný. Pripustil, že by to bola veľká náhoda, keby v Považskej Bystrici žil jeho menovec s rovnakým dátumom narodenia.
Švejda priznáva, že s príslušníkmi ŠtB prichádzal do kontaktu. V minulosti pôsobil v okresnom štábe civilnej ochrany a mal prístup k prísne utajovaným informáciám. Pre ŠtB podľa vlastných slov napísal iba dve hlásenia o svojom súkromnom pobyte na zahraničných dovolenkách. "Ja osobne som presvedčený, že som nikomu neublížil, ale či tomu budú zodpovedať zväzky, to je druhá vec. Ťažko povedať, či tam niekto niečo nevyfabrikoval," tvrdí.
Švejda je v súčasnosti aj poslancom mestského zastupiteľstva a členom mestskej rady. Pracuje vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Podľa vlastných slov v posledných komunálnych voľbách získal spomedzi poslancov druhý najväčší počet hlasov od voličov. Zatiaľ nevedel povedať, či zväzok zverejní. "Občanom môžem niečo povedať, až keď budem mať tieto informácie." V najbližšom čase chce celú záležitosť predložiť na členskej schôdzi SDKÚ. "Som si vedomý, že je to biľag. Ak to bude vôľa členskej schôdze, tak zložím funkciu. Nemám s tým problém," dodal.
Agentom ŠtB bol podľa údajov na internetovej stránke Ústavu pamäti národa aj prednosta Mestského úradu v Považskej Bystrici Jozef Čekan. Hovorí, že v osemdesiatych rokoch pracoval na významnej pozícii v Považských strojárňach a bol v kontakte so zahraničnými technikmi. Jeho úlohou bolo dohliadať na nich, keď sa pohybovali po fabrike, aby sa nedostali ku know-how. O svojich kontaktoch s technikmi písal pre ŠtB správy. "Ak je to tak, že som bol agentom v oblasti hospodárskej kriminality, ešte by som bol v tichosti duše na to hrdý. Trápi ma to, že tam figurujem, ale zas takú veľkú tragédiu z toho nerobím. Bude to moja očista," povedal pre TASR. Čekan zvažuje svoj odchod z funkcie prednostu aj z HZDS. "Hádam nebudú chcieť mať takého človeka vedľa seba. Prehodnotím celé svoje účinkovanie na politickej aj pracovnej úrovni," dodal.
Čekan si chce vyžiadať spis a možno ho aj zverejní. "Musím to prehodnotiť a vysvetliť blízkemu okoliu, prečo sa to asi tak stalo." Hovorí, že svedomie má čisté. "Svoju známku charakteru som vystavil pre spoluobčanov svojim počestným životom."
V registroch ŠtB sa nachádza aj meno primátora Považskej Bystrice Ľuboša Lackoviča, ktorý je aj podpredsedom HZDS. Vedený je ako preverovaná osoba. Lackovič pre mestský týždenník Považskobystrické novinky povedal, že o záujme ŠtB o jeho osobu vedel. Predvolali ho totiž na výsluch kvôli odoberaniu časopisu z americkej ambasády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:53