StoryEditor

U ľudí sa začína formovať negatívny vzťah k operencom

03.03.2006, 13:04
Autor:
TASRTASR
Správy o výskyte vtáčej chrípky začínajú u mnohých ľudí formovať negatívny vzťah k voľne žijúcim operencom. "Viacero ľudí sa ma pýtalo, či majú ešte prikrmovať sýkorky a vrabce, alebo ich majú začať likvidovať," konštatoval pracovník Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Správy o výskyte vtáčej chrípky začínajú u mnohých ľudí formovať negatívny vzťah k voľne žijúcim operencom.
"Viacero ľudí sa ma pýtalo, či majú ešte prikrmovať sýkorky a vrabce, alebo ich majú začať likvidovať. Majitelia domu, ktorí boli dlhé roky hrdí na to, že bociany si za miesto pre hniezdenie vybrali komín ich domu, chcú odrazu hniezdo zhodiť, aby tam už bociany nehniezdili. Podobne uvažujú niektorí z tých, na ktorých oknách, balkónoch či priedomiach majú roky svoje hniezda lastovičky a do ktorých sa každoročne vracali. Teraz im však začali zrazu prekážať a chcú ich zbúrať," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Dodal, že pri pochôdzkach podhorskými dedinami sa mu gazdovia a gazdiné zdôverujú, že hydinu utratia, lebo čo ak je už nebodaj nakazená alebo sa nakazí od "divých" vtákov. Sú to neopodstatnené obavy, pretože človek pri zachovaní základných hygienických návykov môže nažívať s voľne žijúcimi operencami, ktoré sú veky považované za symbol mieru a pokoja.
"Ľudia vtákom oddávna pripisovali skôr pozitívne vlastnosti a priraďovali im kladné roly. Z bielej holubice, posla mieru, sú však teraz niektorí schopní urobiť Satana, ktorý prináša ľudstvu smrť. Na pôvabnú sovu, dlhoročnú príjemnú podnájomníčku na pôjde ich domu považovanú za symbol múdrosti, sa dívajú ako na strigu - votrelkyňu a nechcú ju viac trpieť pod strechou svojho obydlia. Vzhľadnú sýkorku sú schopní zabiť, alebo aspoň vyduriť zo záhrady či sadu, len čo sa ozve svojim kovovým spevom, lebo u nich evokuje strach z vtáčej chrípky," povedal Saniga.
Ornitológ dúfa, že sa vedcom podarí čo najskôr dostať pod kontrolu toto vtáčie ochorenie, aby tak agresívnemu kmeňu H5N1 podľahlo čo najmenej operencov. Zároveň aby sa negatívny postoj niektorých ľudí k ním znovu zmenil na pozitívny a hororový scenár o vykántrení vtákov sa nenaplnil.

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadajú investorov pre južnú diaľnicu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:41