StoryEditor

Hrozba sa vrátila, lekári idú štrajkovať

03.04.2006, 00:00
Lekári bratislavskej Fakultnej nemocnice budú štrajkovať. Pre HN to uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Nenaplnili sa tak jeho optimistické očakávania, že vláda ich požiadavkám ustúpi a hrozba štrajku sa tým zažehná.

Lekári bratislavskej Fakultnej nemocnice budú štrajkovať. Pre HN to uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Nenaplnili sa tak jeho optimistické očakávania, že vláda ich požiadavkám ustúpi a hrozba štrajku sa tým zažehná. Dnes by mali lekári oznámiť ďalšie podrobnosti, postup a formu štrajku. Už dávnejšie však avizovali, že ak k ostrému štrajku pristúpia, v praxi to bude znamenať, že lekári budú na svojich pracoviskách, pacientom však budú poskytovať len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Riaditeľ nemocnice Valerián Potičný podpísal koncom minulého týždňa kolektívnu zmluvu so zástupcami Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb na pracovisku Ružinov. Dohodli sa na 5-percentnom zvýšení tarifných platov pre nižší a stredný zdravotný personál a 10-percentnom pre lekárov. Ďalších 5 percent bude slúžiť na diferencované odmeňovanie lekárov. Podľa Kollára tým Potičný porušil Zákonník práce. "Je to v rozpore s kolektívnym vyjednávaním, pri ktorom sa musí rokovať so všetkými odborovými organizáciami spoločne." Dodal, že v tejto súvislosti zvažujú ďalší podnet na inšpekciu práce. Potičný samostatné rokovania obhajuje. "Urobíme všetky právne kroky pre to, aby nebolo ohrozené zdravie človeka pri eventuálnom štrajku."
Lekárske odborové združenie však štrajk za eventualitu nepovažuje. Ani stretnutie s premiérom Mikulášom Dzurindom lekárov nepresvedčilo. "Neprejavil snahu situáciu riešiť, naopak, snažil sa viac-menej odpútavať pozornosť," povedal Kollár. Pripomeňme, že lekári žiadajú zvýšenie platov o 25 percent. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca zvýšenie rozpočtových zdrojov vytvorilo priestor na rast platov zdravotníckych pracovníkov o 8 až 10 percent. "Takýto nárast miezd je reálny a je v kompetencii riaditeľov," vyhlásil minister včera pre televíziu Joj. Podľa neho dostalo zdravotníctvo o 9 miliárd korún viac a je len vecou dohody manažmentov nemocníc s odborármi, ako sa to prejaví na platoch.

01 - Modified: 2003-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice i samospráva v problémoch 02 - Modified: 2003-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priemysel a obchod umožnia ďalší rozvoj kraja
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:07