StoryEditor

Lipšic: Odvolávanie sudcov je začiatok atmosféry strachu

05.10.2006, 19:37
Autor:
TASRTASR

Ako začiatok navodzovania atmosféry strachu v justícii vníma exminister spravodlivosti Daniel Lipšic personálne zmeny na súdoch, ktoré urobil jeho nástupca Štefan Harabin.
"Každý, kto bude mať iný názor ako minister spravodlivosti, tak ho odvolajú z funkcie. V takejto atmosfére strachu je len veľmi ťažká slobodná diskusia, ktorá je v justícii potrebná," reagoval dnes pre novinárov Lipšic na personálne zmeny ministra Harabina. Ten na základe výsledkov kontrol odvolal siedmich predsedov okresných a krajských súdov z celkového počtu 54 predsedov súdov. Ide o Darinu Kuchtovú, Ľudovíta Bradáča, Roberta Urbana, Petra Hrnčiara, Petra Bebeja, Milana Růžičku a Gabrielu Sobolovskú.
Lipšic je presvedčený, že po ôsmich rokoch slobody v justícii, sa začína zlé obdobie. Tvrdí, že ide prevažne o reformných sudcov, ktorí bojovali proti korupcii v justícii. "Spomeniem príklad okresného súdu vo Veľkom Krtíši. Nie je to veľký, známy súd. Jeho predseda (pozn. TASR Milan Růžička) mal dlhoročné problémy so sudcom, ktorý je disciplinárne stíhaný. A zastával sa ho minister spravodlivosti. Zdá sa mi, že tie rozhodnutia MS sú ničím nepodložené a vytvárajú atmosféru strachu v justícii," dodal Lipšic.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:52