StoryEditor

Slovákov baví robiť politiku

28.12.2004, 23:00
Obyvateľov Slovenska baví aktívne robenie politiky. Približne šesť percent dospelej populácie na Slovensku tvrdí, že sú členmi niektorej z politických strán. "Bol to jeden z najvyšších údajov spomedzi krajín strednej a východnej Európe," upozorňuje politológ Marek Rybář.
Obyvateľov Slovenska baví aktívne robenie politiky. Politické strany chcú nielen voliť, ale v porovnaní s obyvateľmi okolitých krajín majú väčší záujem do strán vstúpiť. Politológ Marek Rybář sa v tejto súvislosti odvoláva na prieskum, ktorý zisťoval záujem ľudí o politiku vo viacerých európskych krajinách.
Približne šesť percent dospelej populácie na Slovensku tvrdilo, že sú členmi niektorej z politických strán. "Bol to jeden z najvyšších údajov spomedzi krajín strednej a východnej Európe," upozorňuje politológ. Ešte vyššie čísla podľa neho dosiahli krajiny západnej Európy. Napriek týmto zisteniam môžu slovenské politické strany českým susedom len závidieť - kým u nás má strana s najväčšou základňou 37-tisíc členov, českí komunisti napriek neustálemu poklesu disponujú vyše 100-tisíc členmi, KDU-ČSL ich má 52-tisíc.

Strany zaujímajú čísla
Politológ Rybář upozorňuje, že strany rady vykazujú vysoké čísla o počte členov. Všetky parlamentné strany tvrdia, že ich členská základňa je stabilizovaná - za uplynulý rok vraj nezaznamenali výrazný prílev, ani odlev členov. Príjmy z členského však tvoria až na výnimky len zlomok z ich oficiálnych príjmov. "Mnohé strany fungujú ako organizácie jednoznačne kontrolované úzkym okruhom ľudí, pre nich sú radoví členovia nepotrební, ba sú až záťažou," konštatuje Rybář.
Podľa šéfa tlačového oddelenia ANO Juraja Puchého ľudia prejavia spokojnosť s činnosťou strany vo voľbách, a nie všetci majú chuť v politike aktívne pôsobiť. "Pre SDKÚ nie je najpodstatnejšia výška členskej základne, ale jej kvalita a zastúpenie v regiónoch," vyhlásil generálny sekretár SDKÚ Ivan Harman. Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray je presvedčený, že pre dobré volebné výsledky sú dôležitejší ako členovia strany a jej prípadní prívrženci.
Komunistom podľa ústredného tajomníka Ladislava Jaču prospel vstup do parlamentu, keď zaznamenali výraznejší nárast počtu členov - za rok o dve tisícky. "Keby sa KSS netransformovala na SDĽ, mali by sme toľko členov, ako českí komunisti," tvrdí Jača. Na hromadný prílev členov sa môžu tešiť len v Smere, ktorý na záver roka pohltil preferenčne slabšie stredo-ľavé subjekty. Členská základňa SDSS a SDA bola minimálna, v prípade SDĽ je však v hre vyše 20-tisíc členov, ktorí sa môžu do začiatku marca preregistrovať.

Členské: Koruna až milióny
Členské príspevky majú v politických stranách rôzne - od koruny po desiatky miliónov. Výška je zväčša diferencovaná podľa sociálnej situácie člena, straníckej funkcie, prípadne pozície, na ktorú sa vďaka členstvu v strane dostal. Aj v SMK majú členské diferencované - od 50 korún po štyri tisícky ročne. "Minimálne členské platia študenti, dôchodcovia a nezamestnaní," tvrdí Duray. Podobne, ako iné strany, ani SMK nekontroluje, či ich členovia spĺňajú podmienky pre zaplatenie minimálneho členského.
Ústredný tajomník KDH Abrhan Pavol zdôraznil, že odporúčané členské je pol percenta z ročného príjmu, minimálne však 100 korún ročne. Regionálne štruktúry udeľujú sociálnym prípadom výnimky. V KSS stanovili minimálne členské päť korún, v Smere 20 korún mesačne. Poslanci Smeru zaplatia viac - podľa stanov dobrovoľne. Poslanec Smeru Igor Federič tvrdí, že výška ich príspevkov je rôzna. "Povedzme, že je to rádovo v desaťtisícoch."
Liberáli z ANO majú minimálne členské 90 korún ročne. Puchý pripomína rekordné členské predsedu Pavla Ruska - v prvom roku fungovania aliancie prispel 35 miliónmi korún. V budúcnosti by sa podobný extrém nemal zopakovať, prvým čítaním v parlamente prešiel v decembri návrh zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorý stanovuje maximálne členské 80-tisíc ročne. Najnižšie členské dnes platia v ĽS-HZDS - dôchodcovia zaplatia mesačne korunu, radoví členovia desať. Poslanci NR SR podľa ústredného tajomníka Františka Blanárika zaplatia za členstvo 2 500 korún.

Členská základňa a príjmy politických strán
 

Počet členov (v tis.)

Príjmy z členského (v mil. Sk)

Príjmy celkové (v mil. Sk)

SMK 13 0,3 20
KDH 20 1,9 16
Smer 7 2,1 22,3
ANO 6 21 32,3
ĽS-HZDS 37 3,6 31,8
SDKÚ 5,5 4,3 51,5
KSS 21 0,3 9,1
Zdroj: Výročné správy politických strán a HN
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:24