StoryEditor

Slovensko vyšle ďalších vojakov

06.12.2005, 14:55
Autor:
TASRTASR

Zahraničný výbor NR SR dnes súhlasil s posilnením slovenskej stočlennej jednotky v misii KFOR v Kosove o 35-člennú čatu logistickej podpory.
Slovensko by malo vyslať týchto vojakov do juhosrbskej provincie v januári, schváliť to ešte musí plénum parlamentu. V súčasnosti je slovenský kontingent veľmi úzko naviazaný na poskytovanie technickej a logistickej pomoci z českej strany.
Parlamentný výbor odobril aj vládny návrh na vyslanie strážnej čaty v počte do 40 vojakov do operácie ALTHEA, ktorú vedie Európska únia v Bosne a Hercegovine. Slováci by mali pracovať pre veliteľstvo Mnohonárodného účelového zoskupenia síl Sever v Tuzle. Ich hlavnými úlohami bude stráženie, kontroly na stanovištiach a sprevádzanie konvojov. V súčasnosti pôsobia v tejto operácii štyria štábni dôstojníci. "Balkán je našou prioritou, takže chceme posilniť operáciu Európskej únie," povedal minister obrany Juraj Liška.
Členovia zahraničného výboru odporúčali národnej rade schváliť aj vládny návrh na zlúčenie dvoch slovenských vojenských jednotiek v Afganistane do jednej operácie pod vedením NATO. Ukončiť by sa tak malo slovenské pôsobenie v operácii Trvalá sloboda vedenej USA. Posilní sa pritom účasť SR v operácii ISAF pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie s vytvorením multifunkčnej ženijnej jednotky vo veľkosti roty s počtom 57 príslušníkov. Základňu bude mať na medzinárodnom letisku v Kábule. Mandát jednotky sa pritom rozšíri na celý priestor pôsobnosti ISAF.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 04:54