StoryEditor

Odstupné pre prepustených zo zvolenskej NsP vyrovná nezisková organizácia

11.05.2005, 17:46
Autor:
TASRTASR

Výpoveď zo zamestnania dostalo v minulých dňoch 90 z asi 750 pracovníkov zvolenskej Nemocnice s poliklinikou (NsP), zriaďovateľom ktorej je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Je medzi nimi 57 zdravotníckych pracovníkov, 26 robotníkov a sedem ľudí z administratívy.
"Prekvapilo ma rozhodnutie o prepúšťaní pracovníkov Nemocnice s poliklinikou vo Zvolene. Poslal som jej poverenému riaditeľovi list, v ktorom som ho požiadal, aby uviedol, kto im bude hradiť odstupné vo výške piatich priemerných mesačných platov. Odpovedal, že to zo svojich zdrojov uhradí nezisková organizácia spravujúca nemocnicu," povedal dnes pre TASR predseda BBSK Milan Marčok.
Podľa riaditeľa NsP - Vaše zdravie, n. o., Zvolen Erika Valoviča, ktorá bude správcom spomínanej nemocnice, dôvodom znižovania počtu zamestnancov je ekonomizácia a racionalizácia prevádzky. Prepúšťanie je iba jedným z opatrení zefektívnenia činnosti tohto zdravotníckeho zariadenia. Spolu s ďalšími opatreniami by mali znamenať 30 až 40-percentnú úsporu nákladov. O ďalšom prepúšťaní vo zvolenskej NsP do konca tohto roka už neuvažujú. Do úvahy neprichádza ani redukcia lôžok či oddelení.
Racionalizačné opatrenia, medzi ktoré patrí aj prepúšťanie nadbytočných zamestnancov, sú jedným zo spôsobov ako zlepšiť ekonomickú situáciu nemocníc. Aj po ich prijatí však musí byť zabezpečená pre ľudí dostupná a komplexná zdravotnícka starostlivosť, povedal Marčok.
Zvolenská nemocnica hospodárila v minulom roku so stratou 88,390 milióna Sk. V prvom štvrťroku tohto roka vykázala stratu 19,247 milióna Sk. Poslanci BBSK v utorok 10. mája rozhodli, že Nemocnica s Poliklinikou - Vaše Zdravie, n. o., bude 20 rokov tamojšiu nemocnicu spravovať od 1. júna. Nadobúdacia hodnota majetku zvolenskej NsP je bezmála 423 miliónov korún.
Ide o jednu zo štyroch nemocníc spravovaných BBSK, ktoré od júna prevezmú do správy neziskové organizácie, víťazi verejnej súťaže. Nadobúdacia hodnota hnuteľného a nehnuteľného majetku NsP vo Zvolene, Žiari nad Hronom, Lučenci a v Rimavskej Sobote je vyše dve miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:43