StoryEditor

O regulácii v sieťových odvetviach

27.01.2003, 23:00

Návrh novely Zákonníka práce (ZP), zákona o Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) a zákona o obaloch a odpadoch, rokovanie s členmi samosprávnych orgánov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, plán práce Rady hospodárskej a sociálnej dohody na rok 2003, nominácia zástupcov zamestnávateľov do pracovných komisií výboru Národnej rady pre hospodárstvo a privatizáciu, dôchodková reforma v krajinách strednej a východnej Európy, informácia o činnosti Únie priemyselných a zamestnávateľských konfederácii Európy (UNICE) a vnutroasociačné otázky boli hlavnými témami dvojdňového rokovania Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR v Mojmírovciach pri Nitre, ktoré viedol prezident AZZZ SR Michal Ľach.
Ako povedal M. Ľach pre HN, členovia Prezídia AZZZ SR sa zhodli v názore, že Zákonník práce je základnou normou upravujúcou vzťahy zamestnancov a zamestnávateľov, ktorá výrazne ovplyvňuje podnikateľské prostredie na Slovensku. Pri tejto príležitosti zároveň vyjadrili svoj súhlas s podobou novely ZP, ako ju navrhuje Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR. Tá sa podľa nich usiluje odstrániť deformácie nahromadené v minulosti, dať väčší priestor slobodnému rozhodovaniu účastníkom pracovnoprávnych vzťahov, a preto zamestnávatelia podporujú jej čo najskoršie schválenie.
Prezídium AZZZ SR sa opätovne vrátilo aj k téme, ktorá sa za účasti premiéra vlády SR Mikuláša Dzurindu podrobne rozoberala na valnom zhromaždení AZZZ SR ešte v decembri minulého roka. Konkrétne išlo o problematiku zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach, ktorého aplikácia sa citlivo týka záujmov podnikateľskej sféry. Premiér sa podľa M. Ľacha po vypočutí argumentov zamestnávateľov vyjadril, že v prípade, ak sú uvedené informácie pravdivé, je potrebné iniciovať zmenu spomínaného zákona. Viceprezident AZZZ Jozef Kollár vtedy navrhol, aby novela bola predložená na najbližšom rokovaní tripartity. Novela by mala riešiť možnosť zamestnávateľov ovplyvňovať prípravnú fázu rozhodovania URSO, doplniť do regulačnej rady dvoch členov navrhovaných AZZZ SR, odložiť účinnosť prijatých rozhodnutí URSO a navrhnúť ich rozloženie na dlhšie časové obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:52