StoryEditor

Poistenie domácnosti je aj o detailoch

27.05.2003, 00:00

Na Slovensku existuje viacero poisťovní, ktoré ponúkajú majetkové poistenia. Ich ponuky sa na do istej miery dosť podobajú. Kryjú rovnaké riziká a vzťahujú sa na tie isté predmety v domácnosti. Avšak čo človek, to individualita, a to sa odráža aj na konečnej podobe poistenia. Preto je na konkrétnom klientovi, aby si zvážil všetky detaily, ktoré poistky jednotlivých spoločnosti kryjú. Keďže poistenie je nanajvýš špecifickou záležitosťou, nasledujúci opis produktov vybraných poisťovní je iba orientačný.
Allianz Slovenská poisťovňa rozdelila svoje produkty do troch modulov. V najnižšom ponúka krytie škody spôsobenej požiarom, výbuchom, bleskom, vodou, lúpežou, zrútením lietadla či vandalizmom po vlámaní. Pre náročnejších zákazníkov ponúka krytie rizík súvisiacich s ťarchou snehu, zosuvom pôdy, zemetrasením, pádom stromov či dokonca výbuchom sopky. Pri najvyššom module je klient ochránený pred škodami spôsobenými dymom, nárazom vozidla, uniknutou vodou z akvária alebo vandalizmom.
Poisťovňa Uniqa ponúka poistenie v dvoch variantoch. Prvou alternatívou je balík poistení zahŕňajúci zariadenie domácnosti s limitmi pre šperky či audiovizuálnu techniku. Súčasťou sú aj náklady na náhradné ubytovanie alebo zodpovednosť za škodu. V rámci stavebnicového systému sa môže klient poistiť na základe svojich preferencií. Týmto spôsobom môže, napríklad, poistiť veci umeleckej či historickej hodnoty alebo sklá. Riziká sa vzťahujú na požiar, zosuv pôdy, záplavu, lavínu, ale aj na zneužitie telefónu.
V základnom poistení ponúka Kooperativa krytie za poškodenie, zničenie, alebo krádež vecí. Súčasťou je aj poistenie elektromotorov v domácnosti s príkonom do 600 W. Medzi kryté riziká patria živelné udalosti, krádež, vandalizmus a zodpovednosť za škodu. V rámci pripoistenia sa klient môže rozhodnúť v prípade, ak má cennosti, spotrebnú či optickú elektroniku alebo sa obáva vandalizmu. V dodatkovom poistení môže záujemca poistiť práčku a elektromotory s vyšším príkonom ako 600 W.
Dva balíčky poskytuje poisťovňa Generali. V štandardnom je okrem požiaru zahrnutý aj výbuch, vlámanie, krupobitie, víchrica, krádež, vandalizmus, voda z vodovodného potrubia a úder blesku. Pre náročnejších poskytuje rozšírenie o zosuv pôdy, zemetrasenie, prietrž mračien, škody spôsobené zrážkovou vodou či strata platobnej karty. Súčasťou je aj poistenie batožiny v cestovnom poistení a úrazové poistenie.
Česká poisťovňa Slovensko kryje riziko požiaru, výbuchu, povodne, víchricu, krupobitie, takisto škody spôsobené vytekajúcou vodou z vodovodných zariadení, pádom lietadla, zosuvom pôdy, lavín či krádežou a vandalizmus. Z poistenia sa dá vylúčiť nebezpečenstvo povodní a záplav, vtedy poisťovňa poskytuje 10-percentnú zľavu na poistnom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:25