StoryEditor

Editorial

06.03.2003, 23:00

Jar už pomaly klope na dvere a s ňou aj povestná jarná únava. Už ráno sa prebudíte a máte pocit, že sa necítite odpočinutí, popoludní ste vyčerpaní a únava vás sprevádza aj večer. Verte tomu, že to chce iba vitamínové "bomby" a zdravý pohyb na čerstvom vzduchu, ktorý vás vráti do správnych koľají.
Všetci vieme, že naše telo nie je až také dokonalé, aby si vyrábalo väčšinu vitamínov, ktoré potrebuje. Preto mu ich dodávame formou správnej a vyváženej stravy a predsa napriek tomu, že o účinkoch vitamínov vieme viac ako dvesto rokov, konzumujeme ich až vtedy, keď máme pocit, že na nás "lezie" chrípka alebo prechladnutie. Zamyslite sa nad slovíčkom prevencia, a preto si každodenne doprajte jablko, pomaranč alebo inú vitamínovú pochúťku a vaše telo sa vám určite odmení tým, že bude oveľa odolnejšie proti chorobám.
Ako však pomôcť nášmu telu s ďalšou jarnou zdravotnou nepríjemnosťou -- s alergiou?
Pre mnohých z nás sa po tieto dni už začína nepríjemné obdobie kýchania, svrbenia očí a kašľania, skrátka obdobie alergií. Alergie sú reakciou nášho oslabeného imunitného systému na vonkajšie vplyvy. "Ostrieľaný" alergik už vie, ako na to. Absolvuje testy, preventívne užíva medikamenty, vyhýba sa prostrediu, potravinám a ďalším látkam, nositeľom alergénov, ktoré by zhoršovali jeho zdravotný stav.
Je to smola, keď "vypukne" jar a alergik nemôže ísť na rozkvitnutú lúku alebo si ľahnúť do trávy. Návrat do prírody mu však vhodné lieky môžu uľahčiť. Ako sa však hovorí, komu niet rady, tomu niet pomoci, alebo: múdry pochopí...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:09