StoryEditor

Výdavky, najčastejší zdroj sporov

18.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska obsahuje návrh nového zákona o dani z príjmov viacero prvkov, ktoré môžu zlepšiť podmienky podnikania na Slovensku.
Okrem samotného zníženia sadzby dane z príjmov sa v návrhu zákona ráta aj s odstránením duplicitného zdaňovania príjmov, zrušením limitov na odpisovanie osobných automobilov, uplatňovaním lízingových splátok do daňových výdavkov a znížením počtu daňových odpisových skupín na štyri. "Práve v skracovaní doby odpisovania a v uvoľňovaní odpisovej politiky vidíme priestor na zvyšovanie atraktivity slovenského podnikateľského prostredia," uviedla aliancia. Tieto kroky podľa nej bude možné urobiť až vtedy, keď budú známe výsledky daňovej reformy, najmä plnenie príjmov štátneho rozpočtu po jej zavedení.
V súvislosti s návrhom zákona o dani z príjmov aliancia upozorňuje na nedostatočnú dôslednosť pri vymedzení daňových výdavkov. "Tieto sú pritom najčastejším zdrojom sporov medzi daňovníkom a správcom dane, a preto by mali byť v zákone extenzívnejšie vymedzené." Z predloženého návrhu zákona sú vyňaté ustanovenia o penalizácii za nezaplatenie dane z príjmov alebo preddavku na daň včas a v správnej výške. Preto si podnikateľská aliancia myslí, že je potrebné zabezpečiť, aby bol zákon o správe daní a poplatkov, v ktorom budú predmetné ustanovenia upravené, včas novelizovaný. "V opačnom prípade by sa mohol zákonodarca vystaviť zbytočnému riziku hromadného obchádzania daňovej povinnosti," dodala aliancia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:15