StoryEditor

Nedostatok pitnej vody sa zvyšuje

04.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vody bude čoraz väčší nedostatok a chuť zarobiť na nej sa bude zvyšovať. Podľa autorov knihy Modré zlato -- Globálny obchod s vodou Maude Barlowovej a Tonyho Clarka sa vo vyspelých štátoch čerpá viac vody z podzemia, ako sa dokážu obnoviť jej zásoby.
V súčasnosti na svete nemá prístup k zdravej pitnej vode okolo 1,4 miliardy ľudí. Tento problém sa v porovnaní s rokom 1980 zvýšil, hoci OSN ho chcela vyriešiť do roku 2000. Podľa najnovších údajov do roku 2020 nebude mať prístup k čistej pitnej vode každý druhý obyvateľ planéty. Nedostatok vody v spoločnostiach sa bude stávať čoraz viac politickým problémom.
V nadchádzajúcich rokoch sa bude zvyšovať preprava vody z bohatých regiónov do chudobných, pričom zodpovednosť za stanovenie jej ceny sa prenesie na vládu, lebo pre vodu sa nebude dať určiť spravodlivá trhová cena.
Autori vo svojej práci však nekladú dôraz na jej prepravu vodovodmi na veľké vzdialenosti. Riešenie vidia v trvalom hospodárnom využívaní miestnych zdrojov. Ide aj o to, aby sa dostávalo dosť vody do kolobehu.
Barlowová a Clark podporujú návrh talianskeho sociálneho ekonóma Riccarda Petrellu, autora tzv. Manifestu o vode, podľa ktorého by banky a poisťovne mali prispievať stotinou percenta zo svojich transakcií na zabezpečovanie dostatku pitnej vody. Vďaka týmto dodatočným prostriedkom by sa dalo časom vyriešiť zásobovanie vodou vo všetkých 600 mestách na svete, v ktorých žije viac ako milión obyvateľov.
Podľa autorov "vlády musia pochopiť, že voda nie je všeobecne nahraditeľným statkom. Preto sa na ňu nemôže vzťahovať komercializácia". Napriek tomu trh s vodou už dosiahol 40 % hodnoty obratu obchodu s ropou vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:57