StoryEditor

Aby nám slnko neuškodilo

04.07.2003, 00:00

Nastal čas dovoleniek. Kto by sa netešil na leto i horúce slnečné lúče. Človek je od nich závislý nielen fyzicky, ale aj psychicky. Slnečný deň nám zaženie zlú náladu a dodá optimizmus.
Je to podmienené biologicky. Svetlo a teplo slnečných lúčov uvoľní naše svaly a privedie nás do stavu príjemnej blaženosti. Akoby šibnutím zázračného prútika zmiznú všetky obyčajné starosti a my sa môžeme slastne oddávať slnečnému kúpeľu. Veď aj staré ľudové príslovie hovorí, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Ale slnečné lúče, ak sa s nimi príliš "šafári", majú aj škodlivé a nežiaduce účinky. Kedy je slnko skutočným priateľom človeka a kedy sa zmení na nepriateľa?
"Slnečné lúče v rozumnej miere majú na ľudský organizmus veľmi priaznivé účinky. Na človeka pôsobia pozitívne. Zvyšujú počet červených a bielych krviniek, uvoľňujú metabolické pochody a tým i hojenie, vyvolávajú tvorbu vitamínu D v organizme (posilňuje kosti) i protilátok. Podporujú pozvoľné zhnednutie kože spôsobené tvorbou kožného pigmentu melanínu, ktoré spätne zabezpečuje zvýšenú prirodzenú ochranu kože. Slnku sa rozhodne netreba celkom vyhýbať. ALE! Ak chceme, aby zostalo priateľom človeka a jeho lekárom, je dôležité vedieť, koľko slnečného žiarenia naša pokožka znesie, aké druhy žiarenia posiela Slnko na Zem, čo žiarenie spôsobuje a ako sa pred ním chrániť. Nesmieme zabúdať, že slnečné lúče môžu aj veľmi uškodiť," hovorí MUDr. Šrámeková, riaditeľka I. laserového a dermatokozmetického centra v Bratislave.
Dermatokozmetička pripomenula, že v odbornej literatúre sa čoraz častejšie objavuje termín "fotostarnutie", čo znamená starnutie kože vplyvom slnečného žiarenia. Žiarenie vyžarované slnkom je filtrované zemskou atmosférou, jej ozónovou vrstvou. Tá sa však stenčuje a móda do bronzova opálených tiel si pýta od súčasnej populácie vysokú daň. "Dochádza nielen k predčasnému starnutiu kože, k jej predčasnému ochabnutiu a k tvorbe vrások, ale stále viac pacientov prichádza do našej ambulancie, ktorí majú problémy, napríklad, s nepravidelnými pigmentovými fľakmi po slnení, s rozšírenými cievkami na tvári a dekolte, nehovoriac o tom, že sa zvyšuje počet prekanceróz i riziko vzniku kožných nádorov, ktoré sa vyskytujú predovšetkým na nekrytých miestach tela. Jednoznačne platí ÁNO, opaľovať sa môžeme, ALE rozumne a s mierou."
MUDr. Šrámeková odporučila využiť kladné účinky slnečných lúčov a, naopak, znížiť riziko poškodenia kože používaním kvalitných kozmetických prípravkov s UV filtrom. "Dnes už väčšina prípravkov na našom trhu obsahuje UVB-filter, ktorý absorbuje vlnové dĺžky zóny UVB/290-320 nm/. Lúče tejto vlnovej dĺžky spôsobujú solárnu dermatitídu -- červený zápal kože po slnení. Ďalej obsahujú UVA filter, pretože ani UVA lúče, ktoré vyvolávajú zhnednutie kože nie sú nevinné. Naopak. Prenikajú 10-krát hlbšie ako UVB lúče a poškodzujú fibrilárne pletence kože (kolagenové a elastické pletence sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť kože), ktoré sú neobyčajne významné pre vonkajší vzhľad, napnutie a elasticitu. Práve soláriá, ktoré sú u nás momentálne také rozšírené, využívajú takmer výhradne UVA lúče. UVB lúče majú v rámci žiarenia, ktoré produkujú soláriá, veľmi malú intenzitu. Preto sa v soláriách nespálime dočervena, ale zhnedneme." MUDr. Šrámeková zdôraznila, že aj v soláriách treba postupovať opatrne a s mierou. Predovšetkým si treba vybrať spoľahlivé štúdio alebo kozmetický salón, aby zákazníčka získala istotu, že lampy produkujúce žiarenie neprekročili čas svojej životnosti. Ak totiž lampy svietia dlhší čas, ako stanovil výrobca, môžu kožu nielen spáliť, ale ju i vážne poškodiť. "Solárium slnko nenahradí, ale v prípade rozumného použitia na začiatku letnej sezóny môže tzv. predopálením predísť bolestivému spáleniu hneď v prvých dňoch dovolenky pri mori."
Vedci dokázali, že i niektoré vitamíny majú veľmi pozitívny efekt, ktorý pri vystavení slnečnému žiareniu zmenšuje negatívne dôsledky. Medzi najdôležitejšie z nich patrí betakarotén, ktorý spolu s vitamínom C, E a selénom patrí medzi tzv. antioxidanty. V našom organizme totiž vznikajú voľné radikály, ktoré sú i príčinou fyzického starnutia. A práve antioxidanty sú látky neutralizujúce vplyv škodlivých radikálov na ľudský organizmus. "Dámam by som na začiatku dovolenkovej sezóny odporučila kúru antioxidantov a kvalitné prípravky s UV filtrom. Vtedy bude pre nich slnko s rozumným dávkovaním slnečného žiarenia vždy iba priateľom. Dámy, ktoré si dobre mienené rady nevezmú k srdcu a so slnením budú naďalej preháňať, na jeseň ich prinajmenšom čaká vysušená pokožka, ktorú budeme musieť zachraňovať, ako každý rok, v našej ambulancii," vystríhala MUDr. Šrámeková.
Prvá pomoc na popálenú kožu:
-- Listy hlávkového šalátu miernia bolesti. Dajte veľké listy na 2 minúty do variacej vody, vyberte ich a nechajte vychladnúť. Položte na popálené miesta na 20 -- 30 minút.
-- Aj nálev z ľanových semien pomáha pri liečbe popálenín od slnka. Povarte 3 lyžice ľanových semienok v 1 litri vody, sceďte a ochlaďte na telesnú teplotu. Do nálevu namočte uterák a priložte ho na 15 minút na postihnuté miesta. Opakujte dovtedy, kým bolesť neprejde.
-- Kefír pomáha regenerovať spálenú kožu. Postihnuté miesta natierajte tri až päťkrát denne.
-- Spáleniny od slnka sa väčšinou zahoja samy. Vyhľadať lekára by sme však určite mali vtedy, keď ich sprevádzajú bolesti hlavy alebo zvýšená teplota -- môže to byť úpal. Lekársku starostlivosť odporúčame aj keď sa zapália pupienky na spálenej pokožke. V každom prípade choďte k lekárovi vtedy, ak sa objavia zmeny na koži, napríklad tmavé škvrny, alebo sa zväčšujú dovtedy nevinné znamienka či pečeňové škvrny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:56