StoryEditor

Napínavý duel v aukčnej sieni

04.12.2003, 23:00

Starší páni v oblekoch, ale aj mladí ľudia vo viac ako neformálnom oblečení. Aj to sú účastníci aukcií umeleckých diel v Bratislave. Pred registračným stolom sa tvorí rad. Ľudia si vyberajú čísla, pod ktorými budú dražiť. Niektorým je to jedno a zoberú prvé, ktoré vidia. Iní majú svoje obľúbené a zúfalo ho hľadajú. Aukcia začína načas. Po krátkom privítaní sa začína samotná dražba. Záujem je hneď o prvú maľbu. Vyvolávacia cena 8-tisíc korún. Licitovanie je hektické, záujem relatívne vysoký. O dve minúty je po všetkom. Konečná cena je dvojnásobná.
Nasledujúci obraz je drahší. Vyvolávacia cena 18-tisíc korún. No záujem oň nie je. Ak sa na vyvolávanú vec nenájde kupec, deklaruje to licitátor slovami, "dielo je vrátené" alebo "dané späť". Podľa slov Niny Gažovičovej z aukčnej siene Soga, každá spoločnosť si nerada priznáva neúspech, preto nehovoria o diele ako o nepredanom. Úspešnosť na aukciách je rôzna. Priemer sa pohybuje okolo päťdesiat percent. Nasleduje maľba od známeho autora Ladislava Medňanského. Vyvolávacia cena je 190-tisíc korún. Sálu dielo s názvom Pramene Váhu nezaujme. Jeden vykríkne: "Pod limit!" a cena klesá na 152-tisíc korún. Záujemca je iba jeden a cena sa už nezvyšuje. Na aukcii totiž existuje možnosť kúpiť dielo aj za nižšiu cenu ako je vyvolávacia. Tá sa nazýva podlimitná a niektorí ľudia takýto typ draženia označujú za holandský. V prípade, že o dielo nie je záujem, licitátor ponúkne jeho draženie od ceny nižšej než je vyvolávacia. Potom čaká na ponuku zo sály. Maximálne dovolené zníženie je 20 percent vyvolávacej ceny. Ak ponúkne niekto cenu "pod limit", licitátor čaká na možné zvýšenie. Ak sa iný záujemca nenájde, klient získa dielo za túto cenu. No takéto dielo je získané len podmienečne. Na jednej strane môže ktokoľvek počas aukcie a ešte aj do 30 dní po nej navrhnúť kúpu za vyvolávaciu cenu a na strane druhej je predaj realizovateľný len pri súhlase majiteľa. Aukčná sieň teda vyjednáva kompromis medzi oboma stranami. "Zväčša to končí tak, že dielo sa kúpi za vyvolávaciu cenu," konštatuje. V prípade, ak sa dielo nepredá, existuje v zmluve o sprostredkovaní predaja v Soge klauzula, že nepredané dielo si môže spoločnosť podržať 30 dní a pokúsiť sa ho predať v poaukčnej ponuke. "Mnoho ľudí si zároveň myslí, že je výhodnejšie počkať, nedražiť a potom získať nepredanú vec so zľavou," komentuje Gažovičová. Obraz možno získať mimo aukcie minimálne za vyvolávaciu cenu plus príslušné provízne príplatky.
Sálu pozdvihne až Benkov obraz. Vyvolávacia cena 850-tisíc korún si vyslúžila šum medzi prítomnými. O záujemcov nie je núdza. Ako cena rastie, tak dražiteľov ubúda. Nakoniec sa draženie mení na duel a ostávajú len dvaja. Zrazu licitátorka začne odpočítavať. Vyzerá to, že draženie sa blíži ku koncu, ale dvaja tridsiatnici, čo licitujú, čakajú. Zrazu dvíhajú svoje číslo a kolotoč sa rozbieha odznova. Zastavuje sa až pri sume 1,5 milióna korún. Tridsiatnici sú úspešní a sálou sa ozýva potlesk. Za takýto súboj si ho naozaj zaslúžia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:45