StoryEditor

Výber fondov podľa hviezdičiek

27.02.2005, 23:00

Podielový fond si môžete vybrať aj podľa toho, koľko mu ratingové agentúry pridelili hviezdičiek. Takzvaný fund scoring na Slovensku vypracúva Slovenská ratingová agentúra a CRA Rating Agency. "Základom pri fund scoringu je správne pochopiť výsledky, ktoré neznamenajú priamo investičné odporúčanie. Svedčia totiž len o minulosti a minulom vývoji, a preto slúžia len pre jednoduchú orientáciu medzi fondmi. Nemusia nutne správne predpokladať budúcnosť," upozorňuje Lukáš Hvizdoš zo Slovenskej ratingovej agentúry.
CRA Rating Agency hodnotí fondy podľa troch základných kritérií - výnosnosti, rizika a stability, ktorá berie do úvahy ďalších päť faktorov, napríklad objem predajov a spätných odkupov, veľkosť spravovaného majetku a podobne. Každý z troch základných parametrov má tretinovú váhu. Agentúra sleduje údaje za obdobie jedného, troch a piatich rokov. Následne priradí každému fondu a ukazovateľu číselnú hodnotu na základe čiastkových výpočtov za jednotlivé časové obdobia. Na základe výpočtov zoradí jednotlivé fondy od najväčšieho po najmenší (výkonnosť a stabilita) alebo od najmenšieho po najväčší (riziko). Výsledkom sú tri rebríčky s poradím fondov. Čo teda znamená, keď má niektorý z fondov päť hviezdičiek? "O päťhviezdičkovom fonde sa dá povedať, že mal v rámci skupiny hodnotených fondov relatívne najstabilnejší nadpriemerný výnos pri stabilnom alebo rastúcom podiele na trhu, ktorý sa meral veľkosťou spravovaného majetku," vysvetľuje senior analytik pre finančný sektor CRA Pavel Rudiš. Keďže výsledky fondov v rôznych daňových režimoch nie sú porovnateľné, spoločnosť v súčasnosti porovnáva iba otvorené podielové fondy, ktoré boli založené na Slovensku a fungujú v tomto právnom a daňovom režime. Každá skupina musí obsahovať minimálne päť fondov, ďalšou podmienkou pre zaradenie do hodnotenia je ročná existencia fondu.
Slovenská ratingová agentúra hodnotí fondy podľa štyroch kritérií. Ide o výnosy fondov za určité obdobie, kolísanie výkonnosti, podiel na trhu v nadväznosti na niekoľko ukazovateľov a rating správcovskej spoločnosti, ktorá príslušné fondy spravuje. "Dosiahnutý výnos sa na celkovom hodnotení podieľa najvyššou váhou spomedzi všetkých hodnotiacich kategórií. V prípade fondov peňažného a dlhopisového trhu sa počítajú priemerné týždenné výnosy za posledný rok a za posledných šesť mesiacov. Pri ostatných fondoch vychádzame z priemerných týždenných výnosov za posledný rok a podľa dostupnosti údajov z priemerných týždenných výnosov za posledné tri, resp. dva roky," vysvetľuje Hvizdoš. Čo teda znamená ohodnotenie fondu piatimi hviezdičkami? "Ak fond dostane v nejakej kategórii päť hviezdičiek, nemusí to nutne znamenať, že je excelentný. Môžeme povedať len toľko, že je lepší ako ostatné fondy v danej skupine za dané časové obdobie," hovorí Hvizdoš. Spoločnosť v súčasnosti hodnotí fondy, ktoré majú vyšší podiel ako jedno percento na kumulovaných čistých predajoch na Slovensku.

Hodnotenie vybraných podielových fondov
Názov fondu CRA Rating Agency (1) Slovenská ratingová agentúra (2)
Fondy peňažného trhu
TAM – Korunový peňažný dividendový ***** ****
SPORO – Korunový peňažný **** ****
TAM – Korunový peňažný  *** ***
VÚBAM – Peňažný korunový ** *****
IAM KONTO – Peňažný * *
Dlhopisové fondy
VÚBAM – Korunový ***** *****
SPORO – Korunový dlhopisový ***** ****
TAM – Korunový dlhopisový ***** *****
IAM – Dlhopisový korunový **** ****
PP – Koruna **** ***
Amslico – Príjmový dlhopisový **** ****
VÚBAM – Eurofond **** ***
TAM – Euro dlhopisový **** ***
VÚBAM – Dolárový * *
TAM – Dolárový dlhopisový * *
(1) K 31. decembru 2004
(2) Január 2005
Zdroj: agentúry

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:29