StoryEditor

Ako môže fyzická osoba špekulovať na devízovom trhu

23.09.2005, 00:00

Koho už omrzelo držať peniaze len na účtoch v bankách, cenné papiere mu veľa nehovoria, môže vyskúšať šťastie na devízovom trhu. Na Forexe (medzinárodnom devízovom trhu) obchodujú nielen banky, investičné spoločnosti alebo brokerské spoločnosti, ale sprostredkovane aj malí hráči -- špekulanti. Záujemcovia, ktorí chcú hrať s rastom alebo poklesom vybraných kurzov, si v podstate môžu vyberať z veľkého počtu spoločností, ktoré im to umožnia. Najjednoduchšie je naklikať si webovú stránku niektorej z nadnárodných maklérskych spoločností. Medzi najznámejšie patrí Saxobank, MG, Oanda, GCI, GFT, Refco alebo Interbank. Bez znalosti angličtiny však neuspejete.
Obchodovať (cez telefón) môžete aj cez niektoré banky na Slovensku bez toho, aby ste boli jej privátnym klientom. Banky však túto službu neponúkajú aktívne, keďže je pomerne nákladná. Niektoré finančné domy ponúkajú možnosť obchodovať s cudzou menou len firemným alebo privátnym klientom, prípadne na iné ako špekulačné účely.
Než zadáte prvý pokyn
Začínate tým, že máte nejaké očakávania, ako by sa vybraný kurz mohol v najbližšom období vyvíjať a voľné peniaze, ktorými investíciu zabezpečíte. "Klient by mal rátať s tým, že teoreticky môže prerobiť všetky peniaze, ktoré do obchodu investuje. Mali by to byť teda peniaze, o ktoré si môže dovoliť prísť," upozorňuje riaditeľ oddelenia klientov odboru Treasury a investičného bankovníctva Tatra banky Vladimír Jurík. S bankou alebo brokerskou spoločnosťou, pre ktorú ste sa rozhodli, podpíšete rámcovú zmluvu a na jej účet zložíte požadovanú zálohu (kolaterál). Zahraničný broker môže požadovať aj fotokópiu identifikačného dokladu, prípadne iné potvrdenie. "Kolaterál slúži na krytie prípadných strát, ktoré by mohli klientovi vzniknúť z forwardovej (termínovanej) transakcie na základe pohybov kurzov. Jeho výška závisí od menového páru, s ktorým sa obchoduje, objemu obchodu a jeho splatnosti," vysvetľuje vedúci odboru Treasury Sales Slovenskej sporiteľne Dušan Svitek. Napríklad kurz eura oproti americkému doláru má na trhu pomerne vysokú volatilitu, je tu teda väčšie riziko straty. Banky, prípadne brokerské spoločnosti, preto požadujú vyššie záruky.
Zabezpečenie
Všetky špekulatívne obchody bez fyzickej dodávky, teda bez reálneho prevodu peňazí z účtu na účet, sú na zálohovom princípe (alebo princípe finančnej páky). Minimálne objemy obchodov na devízových trhoch sa totiž väčšinou začínajú pri hranici 100-tisíc eur (ak chce klient získať lepší kurz). Keďže väčšina investorov nemá k dispozícii peniaze, ktoré sú potrebné na uzavretie aspoň najmenšej možnej transakcie, obchodovanie s finančnou pákou im umožní, aby relatívne malú časť peňazí investovali ako zálohu, zvyšok im poskytne brokerská spoločnosť alebo banka.
Požiadavky tvorcov trhu na výšku zábezpeky sa však líšia. V OTP Banke stačia klientovi na otvorenie pozície finančné prostriedky vo výške dvoch až štyroch percent z objemu obchodu. Keďže jeho minimálna hranica je 300-tisíc eur, ide o 6 000 až 12-tisíc eur. "Klientom odporúčame mať k dispozícii väčší objem finančných prostriedkov ako je výška povinnej zábezpeky pre prípad nepriaznivého vývoja na devízovom trhu alebo aspoň stanovenie takzvaného stop loss príkazu na elimináciu prípadných strát," odporúča MM & FX díler OTP Banky Juraj Mitošinka. V ČSOB a Poštovej banke je minimálny objem obchodu 100-tisíc eur a zábezpeka päť percent (v ČSOB) alebo štyri percentá (v Poštovej banke) z objemu obchodu. V Tatra banke a Dexia banke je minimálny objem jedného obchodu len jeden milión korún alebo ekvivalent v cudzej mene. V Tatra banke musí klient zložiť kolaterál zhruba päť percent z objemu obchodu, čo je minimálne 50-tisíc korún (výhodnejšie je mať viac). "Keďže špekulanti chcú dosahovať najlepšie ceny, obchodujú v takzvaných štandardných objemoch. Ich obchody sa začínajú na hranici pol milióna eur. V takomto prípade musí byť kolaterál aspoň 50-tisíc eur," hovorí Jurík.
Brokerská spoločnosť Finergo (na slovenskom trhu zastupuje britskú spoločnosť CMC Group Plc.) odporúča klientom kolaterál maximálne 25 percent objemu prostriedkov.
Telefonát z banky
Banky a brokeri zvyčajne akceptujú viacero mien, v ktorých môže byť zložená záloha. Môžete mať slovenské koruny alebo britské libry, špekulovať však budete na kurze EUR/USD alebo USD/JEN. Kolaterál sa zvyčajne neúročí (výnimkou môžu byť veľmi dobrí klienti bánk). Požadovaná zábezpeka sa však môže meniť každý deň podľa vývoja na devízovom trhu. "Kolaterál tvorí aktuálna trhová hodnota danej pozície a value at risk -- o koľko sa ešte môže zvýšiť strata klienta, ak by sa v najbližších šiestich dňoch naplnili nepriaznivé scenáre vývoja na trhu.
Predpokladajme, že klient je v strate 100-tisíc korún a banka ešte uvažuje, čo by v najbližších dňoch mohlo negatívne ovplyvniť devízový kurz. Na základe prepočtov môže klienta požiadať, aby doplnil kolaterál o ďalších 30-tisíc korún, aj keď je už v spomínanej strate," vysvetľuje riaditeľ odboru Treasury a investičného bankovníctva Tatra banky Dušan Pivka. Ak klient povie, že nemôže doplniť zábezpeku, banka jeho pozíciu zatvorí. "Ak sa hodnota straty z obchodu blíži k 70 percentám hodnoty kolaterálu, banka klienta vyzve, aby ho doplnil. Ak hodnota straty dosiahne 90 percent, banka si vyhradzuje právo uzatvoriť pozíciu klienta," dopĺňa špecialistka pre externú komunikáciu Dexia banky Katarína Keráčiková.
Obchodovanie
Špekulanti zvyčajne uzatvárajú na devízovom trhu termínované obchody bez dodávky (peniaze sa reálne neprevedú z účtu na účet). Banka alebo broker si s klientom v takomto prípade dohodne splatnosť obchodu, ku ktorému sa musí zúčtovať. Klient však môže obchod kedykoľvek uzatvoriť protioperáciou, vyrovná sa však až k dohodnutému dátumu. "Pre vysporiadanie obchodu a výpočet zisku alebo straty sa berie aktuálny kurz na devízovom trhu v čase, keď klient zadá pokyn," hovorí Mitošinka.
Ako teda prebieha termínovaný kontrakt? Klient uzatvorí s bankou termínovaný obchod napríklad na tri mesiace. Nakúpi dva milióny amerických dolárov, po dvoch týždňoch sa však rozhodne, že ich predá. Znamená to, že ich predá s pôvodnou valutou, ale za iný kurz. Obchod sa však vyrovná až k dátumu, ktorý sa pôvodne dohodol. Ak klient bude čakať s predajom cudzej meny až do posledného dňa, banka sa mu pripomenie sama.
Ak klient obchoduje s menovým párom, s ktorým sa uzatvárajú obchody 24 hodín denne (napríklad EUR/USD, GBP/USD), banka môže od klienta prebrať a potvrdiť napríklad stop loss príkaz, následne ho "zavesí" v niektorej zo zahraničných bánk, ktorá obchoduje nepretržite.
Zarába sa na marži
S obchodovaním s cudzou menou cez brokera alebo treasury v banke nie sú spojené žiadne poplatky. Zisk banky alebo brokerskej spoločnosti, teda sprostredkovateľa obchodu, je v rozdiele medzi kurzom, ktorý sa obchoduje na trhu a kurzom, ktorý ponúkne klientovi. Rozdiel predstavuje ziskovú maržu. "Banka každú transakciu s klientom uzatvára s nejakou maržou bez toho, aby niesla obchodné riziko. To je na klientovi. Banka však nesie riziko, že klient nesplní podmienky obchodu a nebude mať finančné prostriedky na krytie strát," hovorí Svitek. Na výšku marže, ktorú klient dostane, vplýva objem obchodov, ich počet, ale aj likvidita daného aktíva.
Obchody cez internet
Väčšina zahraničných brokerov umožňuje klientom obchodovať na devízovom trhu priamo cez internet. Na slovenskom trhu takúto možnosť ponúka napríklad Finergo alebo Bartolomei Finance. Druhá spomínaná má devízovú licenciu na obchodovanie s finančnými derivátmi len v obmedzenom rozsahu. "Pri prihlásení sa do obchodnej platformy je nevyhnutné zadať potrebné prihlasovacie údaje. Po ich akceptovaní sa platforma spustí a klient môže zadávať obchodné príkazy bez akéhokoľvek ďalšieho potvrdenia svojej identity," spresňuje riaditeľ spoločnosti Finergo Vladimír Homola.
Na obchodovanie na devízovom trhu zriadila internetovú stránku aj Tatra banka (služba I-Deal). Je však určená najmä klientom, ktorí reálne potrebujú robiť transakcie medzi svojimi účtami (cez portál teda nemôžete robiť forwardové obchody). O elektronických formách poskytovania takýchto služieb (napríklad burzové futuritá cez internet) uvažuje aj Slovenská sporiteľňa.
Pred tým, ako začnete reálne špekulovať s rastom alebo poklesom kurzov, môžete si obchodovanie vyskúšať na demo verziách, ktoré ponúkajú viacerí brokeri. "Demo verzia je zo zásady, a nielen našou spoločnosťou, sprístupnená bezplatne," konštatuje Andrei Bartolomei zo spoločnosti Bartolomei Finance.

Kto špekuluje so zmenami menových kurzov
Na slovenskom devízovom trhu sú dve skupiny špekulantov. Jedna hrá na takzvané major currency pairs, teda euro, dolár, britskú libru alebo japonský jen, na týchto menách sa však zarába dosť ťažko. Ponúkajú síce vysoký zisk, ale vzhľadom na vysokú premenlivosť kurzov -- len pri vysokom riziku. Druhá skupina špekulantov stavia na posilňovanie slovenskej koruny. Obchodníkov na devízovom trhu však možno rozdeliť aj inak (platí to aj pre akciové trhy). Fundamentalisti obchodujú na základe vývoja makroekonomických údajov a informácií o politickom vývoji. Chartisti považujú za jedinú relevantnú informáciu pri obchodovaní históriu kurzu.

Náležitosti devízového obchodu:
-- menový pár
-- objem obchodu
-- splatnosť
-- devízový kurz
-- výška kolaterálu
-- faxová konfirmácia obchodu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 11:44