StoryEditor

Čo ponúkajú kuriérske spoločnosti

15.03.2005, 23:00
Často stáva, že človek potrebuje zo dňa na deň doručiť dokumenty, balík alebo nejaký tovar na druhý koniec Slovenska, prípadne do zahraničia. Riešenie mu v takomto prípade ponúkajú kuriérske spoločnosti. Ich hlavnou prednosťou je komplexnosť služieb. Pre klientov je to veľmi pohodlné, keď nemusia nikam chodiť. Kuriér si zásielku vyzdvihne priamo u odosielateľa a doručí ju spôsobom "od domu k domu" s možnosťou dobierky.

Často stáva, že človek potrebuje zo dňa na deň doručiť dokumenty, balík alebo nejaký tovar na druhý koniec Slovenska, prípadne do zahraničia. Riešenie mu v takomto prípade ponúkajú kuriérske spoločnosti. Ich hlavnou prednosťou je komplexnosť služieb. Pre klientov je to veľmi pohodlné, keď nemusia nikam chodiť. Kuriér si zásielku vyzdvihne priamo u odosielateľa a doručí ju spôsobom "od domu k domu" s možnosťou dobierky.
Ako na to
Prepravu zásielky môžu zákazníci objednať telefonicky cez call centrum spoločnosti, cez internet, faxom alebo e-mailom. Obvykle tak urobia deň vopred. Klient si objedná kuriéra a ten sa postará o zvyšok. Zásielky spoločnosti doručujú počas pracovného týždňa alebo aj v sobotu. Spravidla si však za to účtujú extra príplatok. Zákazníkovi pritom umožnia sledovať pohyb zásielky, aby vedel, kde sa práve jeho balík alebo obálka nachádza. Kuriérske spoločnosti pôsobia spravidla medzinárodne, a tak aj ceny prepravy majú väčšinou určené medzinárodným sadzobníkom. O celkovej cene doručenia rozhodujú predovšetkým hmotnosť zásielky, jej rozmery, čas a, samozrejme, požadované miesto doručenia.
Čo sa najčastejšie prepravuje
Klienti zverujú kuriérskym spoločnostiam na prepravu predovšetkým urgentné dokumenty, vzorky a náhradné dielce. "Často sa prepravuje aj spotrebný tovar, ako napríklad čierna a biela technika," konštatuje obchodný zástupca TEN Expres Slovakia Jaroslav Miškovský. FexEx najčastejšie prepravuje vzorky a koncovú produkciu výrobkov s vysokou pridanou hodnotou. "Vieme prepraviť aj paletu do hmotnosti tisíc kilogramov napríklad do USA za tri pracovné dni," hovorí Nikita Čebotarev z FedEx BTS Slovakia.
Tovar, ktorý sa neprepravuje
Kuriérske spoločnosti neprepravujú predovšetkým nebezpečné tovary, ako napríklad výbušniny, jedy, rádioaktívne materiály alebo chemikálie. Z prepravy sú vylúčené aj peniaze v hotovosti, obchodovateľné šeky, ceniny, šperky, drahé kovy, živé kvety a živočíchy. Obmedzenia zásielok bývajú tiež veľkostné a rozmerové. "Maximálna hmotnosť jedného balíka je 70 kg, maximálna dĺžka je 270 centimetrov a súčet jeho obvodu a dĺžky nesmie byť väčší ako 330 centimetrov," informuje Pavel Žarnovičan, obchodný riaditeľ Slovak Parcel Service. Obmedzuje sa aj hodnota prepravovaného balíka. Maximálna hodnota tovaru alebo jeho deklarovaná hodnota je 50-tisíc dolárov. Pri drahokamoch iných ako bižutéria prepravujú kuriérske spoločnosti balíky maximálne do hodnoty 500 dolárov alebo ekvivalentu miestnej meny. Maximálna hodnota tovaru môže byť pre niektoré krajiny nižšia alebo vyššia.
----------
Služby jednotlivých firiem

TEN Expres
-- expresná preprava kusových zásielok v rámci SR do 24 a 48 hodín
-- doručovanie zásielok do ČR a Maďarska
-- prostredníctvom spoločnosti Transforwarding TEN Expres doručovanie do celého sveta
-- predaj a distribúcia diaľničných známok
-- doručenie počas pracovného času, podľa dohody aj v sobotu
-- inkaso dobierok za cenu tovaru

UPS*
-- doručenie zásielok v rámci EÚ, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska už nasledujúci pracovný deň
-- doručenie zásielok s vopred definovaným časom doručenia pre krajiny v rámci aj mimo Európy
-- doručenie kamkoľvek na Slovensku v nasledujúci pracovný deň
-- doručenie v sobotu do 24 miest v SR
-- dobierková služba

DHL
-- medzinárodné letecké expresné služby
-- vnútroštátna preprava
-- preprava nebezpečného tovaru
-- preprava časovo nenáročných zásielok kamiónovou a železničnou dopravou
-- dobierka
-- doručenie v sobotu
-- colné služby

FedEx BTS Slovakia
-- medzinárodná letecká expresná preprava zásielok na Slovensko alebo zo Slovenska už do 24 hodín
-- prepravuje zásielky vlastnou leteckou flotilou
-- balenie zdarma
-- vnútroštátnu prepravu neposkytuje

* na Slovensku zastupuje UPS spoločnosť Slovak Parcel Service
Zdroj: spoločnosti

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 01:53