StoryEditor

Málo informácií o ochrane súkromia

15.03.2005, 23:00

Veľa súkromných i verejných inštitúcií nevie o ochrane súkromia a ochrane osobných informácií takmer nič. Mnohé inštitúcie naďalej odmietajú rešpektovať právo občana na ochranu súkromia a zámerne pri tom obchádzajú zákon o ochrane osobných údajov. Nie zriedkavo sa objavia snahy presadiť také legislatívne zmeny v zákonoch, ktoré by umožňovali spracovávať osobné údaje v rozpore s demokratickými zásadami.
V Európskej únii sa v závere minulého roku začalo diskutovať o probléme s odpočúvaním telefónov. Telekomunikácie vlastnia zariadenia, ktoré sú jednými z najväčších narušiteľov súkromia občana. V Európe sa veľa hovorí o uchovávaní tzv. transakčných údajov, o prenájme telefónnych liniek na páchanie protizákonnej činnosti, o nadmernom zhromažďovaní osobných údajov a kopírovaní osobných dokladov užívateľov telefónnych sietí. Otázka zberu osobných údajov telekomunikačnými spoločnosťami v Eú sa nanovo preskúma. Komisár pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini preberá túto agendu od komisára McCreevyho. Frattini oznámil, že jeho oddelenie pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť preberie portfólio ochrany osobných údajov od Generálneho direktoriátu pre vnútorný trh. Frattini má pripraviť nový návrh na zadržiavanie údajov telekomunikačnými spoločnosťami na jar 2005 a v októbri alebo novembri bude nasledovať všeobecný návrh na ochranu údajov. Je to reakcia na obavy, že antiteroristické opatrenia, týkajúce sa zberu a výmeny informácií ohrozujú bezpečnosť osobných údajov.
Čoraz viac sa rozširuje využívanie kamerových systémov, pritom chýbajú základné pravidlá na robenie a uchovávanie kamerových záznamov. Narastajú aj problémy s monitorovaním zamestnancov na pracoviskách.
Ďalším rizikom pri ochrane súkromia a osobných informácií sú nové technológie RFID, biometrické údaje. Nová technológia umožňuje nové spracovanie osobných údajov, vytvárajú sa nové druhy osobných údajov -- napríklad transakčné, kontaktné, lokalizačné, ktoré umožňujú uchovávať v elektronických pamäťových médiách čoraz väčšie a väčšie objemy informácií. Tento pokrok umožňuje zaznamenávať každú činnosť človeka počas jeho života. Dnešná kapacita diskovej pamäti už umožňuje zaznamenať všetky slová, ktoré by vyslovil človek počas svojho života, keby hovoril osem hodín denne a dožil sa 80 rokov.
S veľkou neznalosťou práva v oblasti ochrany osobných údajov v rôznych oblastiach verejnej správy sa stretáva Úrad na ochranu osobných údajov. Neznalosť práva a základných princípov ochrany osobných údajov prináša veľa problémov aj občanom. Tí aj v súčasnosti bojujú napríklad s neoprávneným zverejňovaním zoznamov dlžníkov. Zriedkavosťou nie je ani zverejnenie výšky odmien štátnych úradníkov, osobných údajov občanov, napríklad, v zápisoch zo zasadaní zastupiteľstiev miest a obcí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 09:58