StoryEditor

Nevyužité možnosti euroregiónu Beskydy

15.03.2005, 23:00
Euroregión sa rozprestiera na 4 473 štvorcových kilometroch a má vyše 900-tisíc obyvateľov. Zahŕňa prihraničné oblasti Slovenska, Poľska a Českej republiky a podľa odborníkov môže byť napríklad lídrom cestovného ruchu na Slovensku. Žilinský samosprávny kraj podpísal príslušné dohody so Sliezskym vojvodstvom v Katoviciach, Malopoľským vojvodstvom v Krakove a s Moravskosliezskym krajom v Ostrave.

Euroregión sa rozprestiera na 4 473 štvorcových kilometroch a má vyše 900-tisíc obyvateľov. Zahŕňa prihraničné oblasti Slovenska, Poľska a Českej republiky a podľa odborníkov môže byť napríklad lídrom cestovného ruchu na Slovensku. Žilinský samosprávny kraj podpísal príslušné dohody so Sliezskym vojvodstvom v Katoviciach, Malopoľským vojvodstvom v Krakove a s Moravskosliezskym krajom v Ostrave. Spolupráca má podporiť hospodárstvo krajov, malé a stredné podnikanie, územné plánovanie, ochranu životného prostredia, dopravnú infraštruktúru, ale aj turistiku, cestovný ruch a vzájomnú kultúrnu výmenu. Prihraničné regióny majú veľké možnosti, veď napríklad Sliezske vojvodstvo je najindustrializovanejší región v Poľsku. Jeho ekonomika bola zamerané zväčša na ťažký priemysel, v súčasnosti prevláda automobilový priemysel. Svoje závody tam majú známe firmy Fiat, Opel, Isuzu, Delphi alebo Timken Company. Malopoľské vojvodstvo patrí medzi ekonomicky silné regióny Poľska, na jeho území sa však nachádza 6 národných parkov a 80 prírodných rezervácií. Moravskosliezsky kraj má výrazné zastúpenie v hutníckom, energetickom, chemickom a vo farmaceutickom priemysle Českej republiky.
Problémy sú s prechodom hraníc
Podľa prezidenta euroregiónu Miroslava Rejdu, v predchádzajúcich dvoch až troch rokoch sa realizovali niektoré projekty, podporované Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR i programom Phare, pričom išlo najmä o propagáciu cestovného ruchu v Euroregióne Beskydy. V mnohých prípadoch to bola konfrontácia tohto podnikania v regionálnom rozvoji Slovenska, Česka a Poľska. Podľa dohody predsedov vlád Slovenska a Poľska sa majú vytvoriť pracovné skupiny, ktoré budú riešiť voľnejší prechod hraníc medzi oboma štátmi v rámci dohody o malom pohraničnom styku. "Stále sa o tom hovorí, ale konkrétne výsledky nevidieť. Rozvoju spolupráce bránia i prežité medzivládne dohody ČR, Slovenska a Poľska, ktoré nereagujú na stav postupových procesov jednotlivých krajín v EÚ. Je to aj reforma správneho systému, veľký centralizmus a nedoceňovanie princípu subsidiarity. Ďalej je to nedostatočná pomoc cezhraničnej spolupráce regionálnych rozvojových agentúr. Málo sa využíva potenciál inštitúcií pôsobiacich v treťom sektore. Chýba spoločný informačný portál, podobný ako je VIATOR, ktorý je slovensko-českým projektom. Je to ťažkopádne a dlhodobé etablovanie samosprávnych krajov k presunutým kompetenciám v regionálnom rozvoji a cezhraničnej spolupráci. Podceňuje sa regionálne programovanie a plánovanie. Očakávame, že sa čo najskôr vytvorí inštitucionálne prepojenie medzi samosprávnym krajom a naším euroregiónom. Neexistujú výkonné kompetencie pri euroregiónoch, nemáme žiadne výkonné kompetencie pri rozdeľovaní grantov pre cezhraničnú spoluprácu. Chýbajú legislatívne nástroje, aby sme cezhraničnej spolupráci dali potrebnú dimenziu. V Euroregióne Beskydy poznáme najlepšie danosti, potreby a problémy v prihraničných územiach a môžeme veľmi efektívne využiť finančné prostriedky. Nedostatočne využívame aj získané skúsenosti a personálny potenciál pri tvorbe strategických a rozvojových plánov," zdôrazňuje prezident Euroregiónu Beskydy Miroslav Rejda.
Lepšie využiť eurofondy
Dobrovoľné združenie miest a obcí v prihraničných oblastiach Slovenska, Česka a Poľska spolupracuje zatiaľ pri výmene skúseností a informácií týkajúcich sa rozvoja regiónu, trhu práce, územného plánovania, stavebníctva a riešenia spoločných problémov v doprave, spojoch a telekomunikáciách. Ďalej je to problematika poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, potravinárskeho komplexu, turistiky, školstva, kultúrnej spolupráce, starostlivosti o spoločné kultúrne dedičstvo, športu, výmeny mládeže a prevencie pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm. Využívať eurofondy v euroregióne sa darí predovšetkým v rámci sektorového operačného plánu Priemysel a služby, ktorý vypracovalo ministerstvo hospodárstva a a vykonávateľom programu je Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:56