StoryEditor

EÚ kritizuje Kubu, ale sankcie odmieta

15.06.2005, 00:00

Ministri zahraničia Európskej únie neprijali názor českej diplomacie, že Kuba naďalej porušuje ľudské práva, preto treba zachovať proti nej sankcie z júna 2003.
Český minister zahraničia Cyril Svoboda vyvolal na rokovaní únie diskusiu, ale musel sa uspokojiť s uvoľnením vzťahov s Kubou. Svobodovi sa podarilo presadiť niektoré pasáže uznesenia, ktoré nútia úniu tlačiť na Kubu v otázke ľudských práv pri každom rokovaní Európy s Havanou.
"Bolo to maximum, čo sa dalo umožniť, povedal hovorca ministerstva zahraničia Vít Kolář. "Cieľom nebolo búchať do stola, ale nájsť riešenie." Problém na udržanie sankcií proti Kube bol fakt, že Praha zostala vo svojom tvrdom postoji sama. Pri formulovaní tvrdších pasáží v komuniké českú stranu podporil nemecký minister zahraničia Joschka Fischer. "Minister uznáva, že otázka Kuby musí zostať na stole a únia sa nesmie tváriť, že je to normálna krajina, s ktorou môžu byť normálne vzťahy," povedal nemecký nemenovaný diplomatický zdroj.
Únia v komuniké vyzvala kubánske úrady, aby prepustili všetkých politických väzňov, aby prestali prenasledovať opozíciu a upustili od perzekúcie zahraničných návštevníkov, ako to bolo nedávno, keď Havana deportovala z Kuby alebo ani nepustila na svoje územie niekoľko európskych členov národných parlamentov a europoslancov. Medzi nimi bol aj český senátor Karel Schwarzenberger.
Únia úplne ustúpila od plánu, aby sa pre zlepšenie vzťahov s Kubou obmedzili styky s disidentmi na ambasádach členských krajín v Havane. Každá krajina môže pozývať na svoje štátne sviatky koho chce. "Všetci sa dovolávame európskych hodnôt, súhlasíme s Chartou OSN a paktmi ľudských práv. Nemôžeme preto mlčať o situácii na Kube," povedal Svoboda. Pre českú stranu je najväčším úspechom princíp reciprocity. Ak kubánska vláda odmietne vydať vízum európskemu politikovi, ako sa to stalo pri námestníkovi českého ministra zahraničia Pavlovi Svobodovi, únia ako celok potom nevydá vízum kubánskemu politikovi na rovnakej úrovni. Španielsko, ktoré je na európskej úrovni advokátom kubánskych záujmov, nesúhlasilo s pasážou, ale nakoniec ustúpilo.
"Treba udržať jasnú líniu, ktorá nejde veľmi proti politike Washingtonu voči Kube. Ak sa únia hlási k transatlantickému partnerstvu a chce ukázať, že to myslí vážne s presadzovaním demokracie vo svete, nemôžu pri Kube zatvárať oči," hovorí europoslankyňa Jana Hybášková, ktorá sa podieľala na nedávnej akcii europarlamentnej pravice, ktorá chcela podporiť kubánsky disent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:21