StoryEditor

Čo klientom v súčasnosti ponúkajú mobilní operátori

10.03.2005, 23:00
Na pripojenie na internet v súčasnosti nie je potrebné mať už žiadne káble. Mobilní operátori ponúkajú v súčasnosti niekoľko iných alternatív pripojenia na celosvetovú sieť. Ktorá z nich je výhodnejšia, to závisí od požiadaviek zákazníka a aj od ceny. Obľúbenou sa stáva technológia EDGE - akási nadstavba GSM. Rýchlosť sťahovania dát je okolo 250 KB za sekundu. Táto technológia však nie je dostupná vo všetkých mestách. Napríklad Orange pokrýva signálom EDGE vyše 50 slovenských miest. "Tam, kde nie je EDGE dostupný, pripája sa cez GPRS, ktorého rýchlosť je porovnateľná s dial-upom," tvrdí člen občianskeho združenia Internet pre všetkých Matúš Serdula. Výhodou EDGE je, že nie je obmedzený prenos dát. "Zákazník sa zaväzuje dodržiavať tzv. Fair Use Policy. Ak prenesie viac dát ako sa zmluvne zaviazal, môže operátor zasiahnuť," hovorí prezident občianskeho združenia Internet pre všetkých Peter Polakovič. V EuroTeli je táto hranica 1,5 GB mesačne a v Orangei 2 GB mesačne. "Chránime sa tým pred zneužívaním služby. Je to skrátka dohoda o tom, že zákazník bude službu využívať férovo," konštatuje Boris Bukovský z komunikačného oddelenia Orange.

EuroTel
Spoločnosť EuroTel Bratislava poskytuje svojim zákazníkom štyri spôsoby pripojenia na internet - GRPS/EDGE, WiFi, HSCSD a WAP/GSM. Pripojenie prostredníctvom technológie WiFi (sietí W-Lan) poskytuje EuroTel ako jediný. Služba EuroTel HotSpot, ktorá túto technológiu využíva, dokáže prenášať dáta rýchlosťou 2 megabajtov za sekundu.
So službami využívajúcimi technológiu EDGE sa zákazníci pripájajú na internet rýchlosťou 236 KB za sekundu. Na tejto báze ponúka EuroTel päť programov. Data Basic, Data Start, Data Standard, Data Nonstop a Internet Nonstop. Program Data Standard využíva prostredníctvom High Speed Data šesťhodinový prístup na internet.
Zákazníci s aktivovaným programom Data Standard, majú možnosť využívať pripojenie prostredníctvom High Speed Data (HSCSD) a šesťhodinový prístup na internet prostredníctvom služby EuroTel HotSpot (WiFi). Zákazníci sa môžu pripojiť do siete WiFi v lokalitách pokrytých signálom služby EuroTel HotSpot. Potrebujú na to notebook alebo vreckový PDA handheld a dátovú kartu s podporou WiFi štandard 811.02b.

Orange
Spoločnosť Orange Slovensko poskytuje od tohto roku služby Orange internet maxi a Orange internet klasik, založeného na technológii rýchlych mobilných dátových prenosov EDGE. Služby sa aktivujú na samostatnej SIM karte. Modem, ktorý klient dostane, sa k počítaču pripojí cez USB zásuvku. Do modemu vloží SIM kartu s aktivovanou službou. Rýchlosť pripojenia je postačujúca na bežné prehliadanie webu alebo čítanie mailov a aj na ďalšie internetové služby. Prostredníctvom služby Orange internet klasik sa môžu klienti pripojiť k internetu v pracovných dňoch od 17. do 8. hodiny a nonstop cez víkendy a sviatky. Služba Orange internet maxi je pre náročných používateľov a firemných klientov, ktorí potrebujú neobmedzene rýchly, mobilný internet. S týmito službami získa zákazník automaticky aj e-mailovú schránku v tvare Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. s podporou protokolu POP3/IMAP, kapacitou 20 MB a štyrmi aliasmi.
"Existujúcim používateľom služby Orange World sa pri využívaní mobilného zariadenia s podporou EDGE zvýšila rýchlosť prístupu k internetovým stránkam a WAP-u," hovorí Bukovský. Balíky Orange World mini, klasik a maxi umožňujú pripojiť sa na internet cez mobil, ako aj cez počítač. Odlišujú sa najmä objemom dát, ktoré môže zákazník preniesť v rámci paušálu. Je to podobné ako počet predplatených minút pri hlasových paušáloch. Konkrétny balík by si mal klient vybrať podľa toho, aký objem dát mesačne plánuje preniesť. Internetové služby Orangeu môžu zákazníci využiť aj v zahraničí v sieťach vybraných roamingových partnerov, ktorí podporujú technológiu EDGE.

Mobilný internet s Orange
Program Aktivačný poplatok Mesačný poplatok - nový klient Mesačný poplatok - verný klient Počet MB v poplatku Časy pripojenia
Orange internet klasik 1,19 Sk 712,81 Sk 474,81 Sk neobmedzené(1) 17.00-8.00, víkend, sviatok
Orange internet maxi 1,19 Sk 950,81 Sk 712,81 Sk neobmedzené(1) neobmedzene
Program Aktivačný poplatok Mesačný poplatok - nový klient Počet MB v poplatku Poplatky nad limit MB v Sk Časy pripojenia
Orange World mini 0 Sk 153,51 Sk 10 41,65 neobmedzene
Orange World klasik 236,81 Sk 355,81 Sk 30 41,65 neobmedzene
Orange World maxi 236,81 Sk 831,81 Sk 1000 41,65 neobmedzene
Zdroj: Orange Slovensko
(1) - Ak zákazník stiahne mesačne viac ako 2 GB a obmedzuje ostatných klientov v danej lokalite pristúpi Orange k upozorneniu, Pozn. Ceny sú s DPH

Internetové pripojenie EuroTel
Program Aktivácia Mesačný poplatok Predplatený objem dát Cena za MB navyše Prístup
Data Basic 0 Sk 0 Sk 0 MB 117,81 Sk wap, internet
Data Start 117,81 Sk 117,81 Sk 10 MB 46,41 Sk wap, internet
Data Standard 117,81 Sk 702,10 Sk 700 MB 46,41 Sk wap, internet
Data Nonstop 117,81 Sk 1 178,10 Sk neobmedzene wap, internet
Internet Nonstop 117,81 Sk 355,81 Sk neobmedzene internet

Služby Dĺžka pripojenia Doba expirácie kreditu Cena v Sk s DPH
HotSpot 1 hodina 1 hodina 30 dní 330 Sk
HotSpot 3 hodiny 3 hodiny 30 dní 660 Sk
HotSpot 24 hodín 30 dní 1 100 Sk
Zdroj: EuroTel Slovensko

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 17:36