StoryEditor

Trh práce v únii má stále bariéry

28.09.2005, 00:00
Autor:
skaska
Eurokomisár pre zamestnanosť Vladimír Špidla vyzval členské štáty, aby zvážili možnosť zrušiť obmedzenia pracovného trhu. Podľa Špidlu by "všetci mali mať možnosť využívať voľný pohyb pracovníkov. "Voľný pohyb pracovnej sily je jednou zo štyroch slobôd EÚ a mali by ho využívať všetci," vyhlásil Špidla

Eurokomisár pre zamestnanosť Vladimír Špidla vyzval členské štáty, aby zvážili možnosť zrušiť obmedzenia pracovného trhu. Podľa Špidlu by "všetci mali mať možnosť využívať voľný pohyb pracovníkov. "Voľný pohyb pracovnej sily je jednou zo štyroch slobôd EÚ a mali by ho využívať všetci," vyhlásil Špidla. "Vyzývam všetky členské štáty, aby dôkladne zvážili možnosť zrušenia prechodných období."
Od 1. mája 2004 väčšina starých členských štátov, okrem Írska, Švédska a Veľkej Británie, zareagovala na poslednú vlnu rozšírenia tým, že zaviedla prechodné opatrenia obmedzujúce voľný pohyb pracovnej sily v Európskej únii. Okrem Cypru a Malty sa opatrenia vzťahujú na všetky nové členské štáty. Veľká Británia zaviedla dobrovoľnú registráciu pracovníkov, sprísnila legislatívu upravujúcu právo na sociálne zabezpečenie a vyplácanie sociálnych dávok. Zostávajúcich dvanásť členských krajín sa rozhodlo ponechať v platnosti režim pracovných povolení.
Z nových členských štátov zaviedli recipročné ochranné opatrenia na trhu práce pre pracovníkov z EÚ15 len Maďarsko, Slovinsko a Poľsko.
Podľa prístupovej zmluvy z roku 2003 by mal byť voľný pohyb osôb obmedzený maximálne sedem rokov. Toto prechodné obdobie je rozdelené do troch období -- 2 + 3 + 2 roky.
Prvé dvojročné obdobie platí od 1. mája 2004 do 30. apríla 2006. Staré členské štáty môžu uplatňovať v politike pracovného trhu národné opatrenia s tým, že využívajú aj bilaterálne zmluvy medzi krajinami.
Toto prvé obdobie vyhodnotí Európska komisia v januári 2006 v správe Rade o fungovaní prechodných opatrení. Na základe tejto správy budú štáty EÚ15 musieť informovať komisiu o tom, aké ďalšie opatrenia chcú v nasledujúcom období používať.
Prechodné opatrenia môžu pokračovať v druhej fáze od 1. mája 2006 do 30. apríla 2009.
Po treťom období -- od 1. mája 2009 do 30. apríla 2011 -- by sa mali obmedzenia pracovného trhu zrušiť.
Európska komisia už začala analyzovať informácie o vývoji na pracovnom trhu. Od 16. septembra funguje v Bruseli tzv. Skupina na vysokej úrovni pre voľný pohyb pracovnej sily. Sú v nej zástupcovia komisie, členských štátov EÚ a sociálnych partnerov.
Prvé údaje z členských štátov, najmä z Veľkej Británie, Írska a zo Švédska, neukazujú podstatné poškodenia ich pracovných trhov. Napríklad vo Veľkej Británii od mája 2004 do júna 2005 zaregistrovali iba 50 žiadostí o sociálne zabezpečenie. Rakúsko už avizovalo, že prechodné obdobie predĺži do roku 2009.

Čo hovorí štatistika
V štúdii organizácie ECAS (European Citizen Action Service) sa uvádza, že všeobecné obavy z pracovnej migrácie z Východu na Západ sa nenaplnili. Podľa štúdie Kto sa bojí rozšírenia EÚ? staré členské štáty, ktoré zaviedli reštriktívny režim na svojich pracovných trhoch, riskujú expanziu čiernych trhov práce. ECAS súhlasí s analytikmi, ktorí tvrdia, že "obmedzenia zamestnanosti nemajú veľký vplyv na skutočnú migráciu z nových členských štátov, no zodpovedajú domácim politickým obavám zo spomaľovania ekonomiky, vysokej nezamestnanosti a antiimigračných nálad."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 09:57