StoryEditor

Euroúradníci do podnikov

02.08.2006, 00:00

Európska komisia vysiela svojich zamestnancov do malých a stredných podnikov, aby získali skúsenosti. Namiesto navrhovania právnych predpisov bude 350 vyšších úradníkov piecť chlieb, pracovať v stolárskej výrobe alebo opravovať ropovody a plynovody -- a výnimkou nebude ani podpredseda Verheugen a jeho kabinet. Program sa volá Podnikateľská skúsenosť. Cieľom tohto programu je rozšíriť poznatky všetkých vyšších úradníkov Generálneho riaditeľstva Komisie pre podnikanie a priemysel o prostredí, v ktorom podniky fungujú.
"Podnikateľská skúsenosť umožní mojim spolupracovníkom a mne získať praktickú skúsenosť o živote malých a stredných podnikov a o živote v nich. A, naopak, spoločnosti nebudú mať len vysoko motivovaných stážistov, ktorí im budú pomáhať v ich každodennej práci, ale takisto "veľvyslancov EÚ", ktorí vedia predstaviť a vysvetliť politiky EÚ, ktoré sú pre nich relevantné," povedal podpredseda komisie Günter Verheugen zodpovedný za podnikanie a priemyselnú politiku.
V rámci tohto programu GR pre podnikanie úzko spolupracuje s troma obchodnými organizáciami -- UNICE (Únia európskych priemyselných a zamestnávateľských zväzov), UEAPME (Európska asociácia remesiel, malých a stredných podnikov) a EUROCHAMBRES (Združenie európskych obchodných a priemyselných komôr). Práve tieto organizácie (nie komisia) chcú navrhnúť zoznam možných hostiteľských spoločností. Hostiteľské spoločnosti môžu byť v ktoromkoľvek z 25 členských štátov. Ideálne by bolo, keby sa nachádzali tam, kde môžu stážisti nadviazať kontakt so širším okolím podniku, a tak si rozšíriť svoje skúsenosti zo stáže (sídlo miestnej obchodnej komory atď.) Hostiteľské spoločnosti nebudú mať viac ako 250 zamestnancov. Nie je stanovená žiadna minimálna veľkosť, ale napriek tomu by spoločnosť mala byť schopná poskytnúť návštevníkovi rôzne možnosti nadobudnúť skúsenosti. Akceptujú sa malé a stredné zo všetkých sektorov. Od spoločností sa bude vyžadovať, aby uviedli jazyk, v ktorom budú môcť komunikovať so stážistami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:52