StoryEditor

Tlačiareň, kopírku, skener alebo multifunkčné zariadenie?

23.11.2005, 23:00

Každé zo zariadení je pre bezproblémový chod kancelárie či firmy potrebné. Správna voľba zariadenia však môže výrazne znížiť náklady na prevádzku, zvýšiť produktivitu a taktiež zlepšiť pracovné procesy a postupy.

Z počítača na papier
Nevyhnutnou súčasťou každej kancelárie je tlačiareň. Jej výber závisí od náročnosti tlače a najmä počtu strán, ktoré je nutné mesačne tlačiť. Na výber sú dva typy, a to buď atramentová alebo laserová tlačiareň. Keďže technológie natoľko pokročili, že v kvalite tlače takmer nie sú rozdiely, kritériom je náklad na vytlačenie jednej strany.
Princíp atramentovej tlače vynašli v sedemdesiatych rokoch, keď sa inžinieri snažili nahradiť nekvalitnú grafickú ihličkovú tlač niečím kvalitnejším. Najväčší problém bol v tom čase v dostatočnej kontrole toku atramentu na papier a tiež dostatočnej ochrane tlačovej hlavy pred zaschnutím atramentu. V posledných rokoch však atramentová tlač prežíva obrovský rozmach. Táto technológia sa využíva nielen v stolných tlačiarňach, ale aj vo veľkoformátových tlačových systémoch či v priemyselných aplikáciách. Všetky systémy však majú spoločný základný princíp. Tlač sa vytvára pomocou miniatúrnych kvapôčok atramentu, ktorých objem sa meria v pikolitroch. Tie sa bezkontaktným spôsobom prenášajú z tlačovej hlavy na potláčané médium. Rozdiely sú len v spôsobe, akým je atrament dodávaný na médium.
Najrozšírenejšou technológiou je termálna atramentová tlač, ktorú presadila spoločnosť HP svojím radom tlačiarní DeskJet. Je založená na tom, že tlačová hlava, ktorá obsahuje množstvo trysiek s komôrkami neustále napĺňanými atramentom, sa zahreje. Rýchlym ohrevom vznikne v komôrke pretlak, ktorý vystrelí kvapku atramentu tryskom na papier či iné potláčané médium. Táto technológia sa zvykne nazývať aj bubble-jet.
Druhou veľmi rozšírenou technológiou je piezoelektrická atramentová tlač. Tlačová hlava pri tejto technológii obsahuje piezoelektrický kryštál, ktorý funguje ako miniatúrna pumpa vytláčajúca veľkou rýchlosťou atrament smerom k podložke. Piezoelektrické hlavy sú trvanlivé a pretože sú podstate drahšie než hlavy pre termálnu atramentovú tlač, sú pevnou súčasťou tlačiarne.
V zariadeniach pre veľkoformátovú tlač sa používa technológia kontinuálnej tlače. Táto technológia je výsadou priemyselnej tlače. Pri tomto spôsobe tlačenia vytvára tlačiareň nepretržitý prúd kvapiek atramentu, pričom vybrané kvapky sú vychýlené tak, aby dopadli na potláčané médium. Zostávajúce kvapky sa odvádzajú naspäť do zásobníka. Výhodou tejto technológie je vysoká rýchlosť.

Ako funguje kopírka
Súčasné kopírky, ale aj laserové tlačiarne, pracujú na základe prenosu suchého práškového tonera. Na základe dát získaných z predlohy alebo z počítača je modulovaný laserový lúč, ktorý exponuje elektrografický svetlocitlivý vodivý valec tak, že vznikne latentný obraz. Vyvíjacia jednotka obsahuje záporne nabitý práškový toner, ktorý je emitovaný na povrch vodivého valca a uchytí sa na miestach exponovaných laserom. Papier prichádzajúci do tlačovej jednotky je kladne nabitý a pri styku s elektrografickým valcom sa prenesie toner na papier pomocou prenosového valca. Prebytočný náboj z povrchu papiera je následne odstránený a zostane len náboj držiaci častice tonera. Teplo taviacej jednotky potom zafixuje toner na papieri, preto sú dokumenty vychádzajúce z laserovej tlačiarne alebo kopírky teplé.

Multifunkcia môže ušetriť náklady
Výhodou multifunkčných zariadení je, že okrem redukcie potrebného miesta na pracovnom stole umožnia spravovať aj menší počet spotrebného materiálu a príslušenstva, redukujú celkové náklady, znížia požiadavky na skladovanie a tiež počet servisných prestávok. Ako uvádza spoločnosť HP, jeden z výrobcov multifunkčných zariadení, nahradením štyroch produktov (tlačiareň, skener, kopírka a fax) jedným dá sa ušetriť približne 20 až 40 percent nákladov. Multifunkčné zariadenia okrem toho môžu komunikovať so službami digitálneho odosielania a s riešeniami na správu dokumentov.


Kastlík
Odkiaľ sa zobrala xerografia
Za kopírku vďačíme analyzátorovi patentových návrhov v oblasti elektroniky Chesterovi Carlsonovi. Ten totiž pripravoval dokumentáciu pre patentový úrad a pri tejto práci potreboval vytvoriť mnoho kópií, čo vyžadovalo veľa práce. Xerokopírovacia technológia je založená na jeho nápade, že niektoré materiály po ich vystavení svetlu menia svoje elektrostatické vlastnosti. Po viacerých rokoch výskumu tento nápad patentoval v roku 1942 pod názvom elektrická fotografia. Až neskôr vzniklo pomenovanie xerografia, ktoré pochádza z gréckych slov "suché písanie".
Carlsom síce vymyslel princíp xerografie v štyridsiatych rokoch minulého storočia, ale až v roku 1955 vznikol prvý automatický kopírovací stroj. Zásluhu na tom má vtedajšia spoločnosť Haloid company, ktorá sa v roku 1961 premenovala na Xerox Corporation. Už o tri roky neskôr prišiel na trh prístroj s označením 914, ktorý dokázal po stlačení tlačidla urobiť kópiu. Za päť rokov sa toto zariadenie rozšírilo do kancelárií a úradov a predalo sa ho viac ako 22 miliónov.

Text pod foto: Chester Carlson s prvým xerografickým zariadením
Foto: Xerox

Kastlík 2
Laserová tlač
Pôvodnú laserovú technológiu nazvanú EARS vyvinuli laboratóriá firmy Xerox v Palo Alto. Inžinieri Xeroxu upravili kopírovaciu technológiu xerox pridaním laserového lúča a položili tak základy laserovej tlače. Avšak až spoločnosť IBM dokázala túto technológiu využiť a vyrobiť v roku 1975 prvú laserovú tlačiareň. Bola však určená pre sálové počítače. V roku 1979 už tlačiareň IBM 3800 dokázala vytlačiť 20 000 riadkov za minútu. Prvú laserovú tlačiareň určenú na domáce a kancelárske použitie predstavila v roku 1984 spoločnosť Hewlett Packard. Prvý Laserjet od HP dokázal tlačiť v rozlíšení 300 dpi, pričom jeho pôvodná cena bola 3 600 dolárov. V priebehu pár rokov boli na trhu tlačiarne od viac než desiatich výrobcov. Cenu 1 000 dolárov prelomila laserová tlačiareň v roku 1990, o tri roky neskôr prišla firma HP s prvou farebnou laserovou tlačiarňou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:45