StoryEditor

ZSNP v Žiari -- úspešné ozdravovanie

24.04.2007, 00:00

Žiarska spoločnosť ZSNP, a. s., sa v roku 2002 ocitla v kritickej finančnej situácii. Spoločnosť bola vysoko zadlžená a získať ďalšie úvery bolo nemožné. Produkovala stratu, mala viac ako 200 miliónov Sk záväzkov po lehote splatnosti. Problémom bola vysoká nákladovosť, nízka produktivita práce, nízka efektívnosť a aj prezamestnanosť. (THP tvorili 30 percent z celkového počtu zamestnancov.) Spoločnosť mala množstvo činností mimo "core" biznisu, nemala stratégiu ďalšieho rozvoja jednotlivých závodov. Ťažili ju obrovské záväzky v oblasti ekológie. Viac ako 3 000 zamestnancom hrozila strata práce.
V druhej polovici roka 2002 získal rozhodujúci balík akcií ZSNP, a. s., v Žiari nad Hronom, private equity skupina Penta Investments.
Rastie priemerná mzda
Po odvrátení hrozby konkurzu sa nový manažment pustil do radikálneho a komplexného ozdravovania podniku. Už po roku bola situácia v ZSNP stabilizovaná a ťažisko práce vedenia sa mohlo preorientovať na rozvoj kľúčových oblastí podnikania a stratégiu firmy.
Generálny riaditeľ ZSNP Ing. Ján Klimko: "V prvom roku sme v záujme záchrany podniku museli pristúpiť k nepopulárnym opatreniam, ktoré znamenali zníženie počtu zamestnancov. Sú to ťažké, závažné rozhodnutia. No sú najmä o tom, či zanikne celý podnik a s ním aj všetky pracovné miesta, alebo sa firma ozdraví, vrátime jej perspektívu, a tým aj šancu získať pre ľudí prácu."
Dnes je spoločnosť ZSNP stabilná čo da týka personálnej, prevádzkovej, obchodnej i finančnej stránky. V roku 2007 by mohla dosiahnuť priemerná mzda výšku 25 500 Sk, o 7 000 Sk viac ako v roku 2002. V areáli ZSNP bez pomoci štátu vytvoril tzv. hnedý priemyselný park, v ktorom dnes pôsobí okolo 180 subjektov (vrátane zahraničných) a pracuje 4 700 zamestnancov. To je približne o 600 pracovných miest viac ako bolo v roku 2002. Kým v rokoch 2000 -- 2003 sa miera nezamestnanosti v okrese Žiar nad Hronom pohybovala v od 19,20 do 22,96 percenta, k 31. decembru 2006 bola 13,08 percenta.

Drahé a zlé "ekologické dedičstvo"
Popri rade menších ekologických problémov sa posledných päť rokov ZSNP sústredil predovšetkým na komplexné riešenie najväčšej starej environmentálnej záťaže, ktorou je odkalisko. Doteraz investovali do riešenia problému odkaliska takmer 650 mil. Sk, celkové náklady dosiahnu 1,3 -- 1,6 mld. Sk. Je to najväčšia investičná akcia zameraná na odstránenie starej ekologickej záťaže v rámci súkromných firiem na Slovensku. Štát prispel doteraz sumou približne 1 perc. z predpokladaných nákladov na rekultiváciu.
Približne 10 miliónov ton kalu zaberá plochu 42 hektárov. Vážny problém predstavuje alkalická voda, ktorá tu ostala po skončení výroby oxidu hlinitého. Okolo odkaliska je vybudovaná nepriepustná bentonitová stena, ktorá zabraňuje prieniku alkalických vôd do okolia, no zároveň spôsobuje zhromažďovanie dažďovej vody v telese odkaliska. Dnes jej je približne 1 milión m3. Ak by sa tento problém neriešil, pri enormných zrážkach by kontaminovaná voda mohla ohroziť okolie. ZSNP preto sústavne monitoruje situáciu a realizuje potrebné opatrenia.

V minulosti boli v ZSNP opakované snahy riešiť tento problém. Jeden zo smerov bol využiť kal, ktorý obsahuje viacero chemických prvkov a zlúčenín (predovšetkým Fe2O3, CaO a Al2O3). No táto cesta je zatiaľ ekonomicky neefektívna. Ďalšou z verzií riešenia bola biologická rekultivácia -- zazelenenie. To by však nezabránilo priesaku zrážkových vôd do telesa odkaliska a ich následnej kontaminácii. Skúsenosti z riešenia takéhoto komplikovaného problému na Slovensku ani v zahraničí nie sú.
Obrat prišiel v roku 2002. Od roku 2003 ZSNP čistí alkalickú vodu, pričom vlani nainštalovaním novej odparky za 39 mil. Sk takmer zdvojnásobil kapacitu na 200-tisíc m3 ročne. V roku 2006 spracovali v ZSNP rekordné množstvo alkalických vôd -- až 311 tis. m3, pričom využili aj externú spoluprácu. Začiatkom roka 2005 predstavila Penta verejnosti originálny projekt komplexnej rekultivácie kalového poľa, spočívajúci v prekrytí kalového poľa izolačnou vrstvou, ktorá zabráni priesaku dažďových vôd, a v stabilizácii telesa odkaliska v priamej časovej nadväznosti na čistenie alkalických vôd.
V druhej polovici uplynulého roka začali ZSNP realizovať I. etapu rekultivácie. Do konca roka 2006 bolo vďaka mimoriadne intenzívnym prácam a priaznivému počasiu zakrytých približne 5,5 ha z plochy odkaliska. Dokončenie celého projektu rekultivácie plánuje ZSNP na rok 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:52