StoryEditor

Moderné srdce kancelárie

23.11.2005, 23:00

Moderný stolový solitér
Ponuka stolných počítačov je čoraz väčšia a vývoj v tejto oblasti napreduje obrovským tempom. Laik sa doslova stráca v množstve značiek či firiem. Veď nie každý je schopný rozlúštiť, čo vlastne všetky funkcie a technické skratky, ktoré sú súčasťou opisu výrobkov, znamenajú. Nie je preto hanbou, nechať si poradiť tak, aby potrebné funkcie a vlastnosti boli aj výhľadovo v súlade s potrebami firmy. Nezanedbateľný je aj vonkajší dizajn a veľkosť, najmä vtedy, ak bude viditeľne uložený. Hoci sa dizajn popri funkčnosti zdá zanedbateľným kritériom výberu, predsa len určuje, aký konečný vzhľad bude mať pracovný stôl a kancelária. Najnovšie trendy vo vývoji to len potvrdzujú.

Značka alebo "no name"
Na trhu je široký výber počítačov od globálnych hráčov ako je Hewlett Packard (HP), Dell, Lenovo či menších domácich firiem, napríklad Libra, Agem či BGS Distribution. Samozrejme, je tu aj možnosť kúpiť si PC od firiem, ktoré počítače skladajú z jednotlivých komponentov. Značkové počítače sú zvyčajne o niečo drahšie ako takzvané no name, na druhej strane však veľké firmy zaisťujú komplexnú záruku a servis. Nie je neobvyklé, keď v niektorých prípadoch servis je dostupný dodávateľskou firmou do niekoľkých hodín od nahlásenia poruchy. Okrem toho kúpa značkového počítača prináša aj výhodu kvalitných komponentov, ktoré sú testované pre každú zostavu. Výrobcov komponentov pre počítače je veľa a práve značkoví výrobcovia si môžu dovoliť testovať ponúkané zostavy, aby minimalizovali náklady na servis.

Krátky pohľad do útrob počítača
Kancelárske aplikácie zvyčajne nie sú náročné na výkon procesora, skôr na veľkosť operačnej pamäte. Pri nákupe počítača do kancelárie možno vystačiť so štandardnou zostavou, ktorá zvyčajne zahŕňa procesor Intel, respektíve AMD s taktovacou frekvenciou 2 GHz, minimálnou veľkosťou operačnej pamäte 256 MB, pevným diskom s kapacitou min. 80 GB. Ak nie je pri práci nutné používať náročné grafické programy, počítač si vystačí s grafickou kartou, ktorá je súčasťou matičnej dosky. Práca s graficky náročnými programami vyžaduje tak rýchlejší procesor, ako aj väčšiu operačnú pamäť. Najvýkonnejšie počítače už obsahujú dvojjadrový procesor, operačnú pamäť minimálne 1 GB a aj kapacita pevného disku sa blíži k 300 GB. Už samozrejmosťou vybavenia počítača sa stala DVD napaľovacia mechanika. V prípade, že sa v kancelárii využíva viacero počítačov, nevyhnutnosťou je sieťová karta. Iba tak je možné navzájom ich prepojiť a vytvoriť lokálnu počítačovú sieť. Vďaka nej je potom možné zdieľať periférne zariadenia, ako sú tlačiareň, skener či iné multifunkčné zariadenia.

Okno do duše
Osobitnou kapitolou pri kúpe počítača je monitor. Jeho cena sa pohybuje od niekoľkých tisícok v prípade klasického 17-palcového CRT monitora až po niekoľko desiatok tisíc korún v prípade 23-palcového LCD monitora. Výber je v súčasnosti skutočne bohatý. Kým pred dvoma rokmi bola cena 19-palcového CRT monitora na úrovni približne desaťtisíc korún, v súčasnosti za túto sumu kúpime rovnako veľký LCD monitor. Práve LCD monitory sú v súčasnosti trendom a klasické CRT sa stávajú doménou najmä grafikov. Dôvodom je precíznejšie podanie farieb, hoci dnes sa už vyrábajú špeciálne LCD monitory určené pre grafické štúdiá.
LCD monitory sú zo dňa na deň kvalitnejšie. Zlepšuje sa ich ohlas, pozorovacie uhly, kontrast, a najmä cenovo sú podstatne prístupnejšie ako pred rokom či dvoma. Okrem toho zaberajú na pracovnom stole podstatne menšiu plochu ako klasické monitory. Ďalšou prednosťou LCD monitorov je, že sú podstatne šetrnejšie k ľudskému oku.

V kufríku so sebou
Pokiaľ je podmienkou činnosti cestovanie a flexibilita, voľbou číslo jeden je notebook. Hoci sa zvyčajne kupuje ako doplnok k stolovému počítaču, nemusí to tak byť, lebo súčasné notebooky dokážu plne nahradiť stolový solitér.
Aj v tomto segmente je z čoho si vyberať. A to či už z ponuky od firmy Lenovo, ešte pred nedávnom IBM či HP, Acer, Toshiba, Dell a podobne. Samozrejme, náklady na obstaranie sú väčšie. Ak pri výbere počítača treba dbať na kvalitu, pri notebookoch to platí dvojnásobne. Pomocník na cestách musí byť nielen ľahký a spratný, ale musí mať aj vyhovujúce batérie, ak sa pracovná cesta nemá zmeniť na putovanie od zásuvky k zásuvke. Nevyhnutnou súčasťou je bezdrôtové pripojenie do internetu. V prípade potreby je na trhu dostatok ľahkých a prenosných tlačiarní, ktoré umožnia vytlačiť potrebné dokumenty kdekoľvek na ceste.

Inteligentná náplň
Nevyhnutnou súčasťou každého počítača je operačný systém. Aj v tomto prípade je možné a určite pohodlné spoľahnúť sa na zvyčajne predinštalovaný systém Windows XP, respektíve voľne dostupný Linux. Ďalšou nevyhnutnou aplikáciou je balíček kancelárskych programov, ku ktorým patrí textový editor, tabuľkový kalkulátor, prezentačný systém či databázový program. Ak si činnosť kancelárie vyžaduje 100-percentnú kompatibilitu so súbormi Microsoft Office, je potrebný buď samotný balík Office, no možno vystačiť aj so súpravou Works 8. Tento programový balík umožňuje čítať a upravovať dokumenty aplikácie Microsoft Word a tabuľky aplikácie Excel. Obsahuje kalendár, prehliadač prezentácií PowerPoint, inovovaný slovník. Jeho cena je nepomerne nižšia ako pri Office.

Prehľad vlastností LCD monitorov

Čas ohlasu
Udáva sa v milisekundách. Predstavuje čas, za ktorý sa dokáže zmeniť z čiernej farby na bielu a naspäť na čiernu. Prívlastok "rise" udáva čas potrebný na rozsvietenie bodu do bielej farby a "fall" čas potrebný na zhasnutie do čiernej.

Pozorovacie uhly
Udávajú sa v stupňoch. Pozorovacie uhly udávajú uhol, pod ktorým sa nemenia farby.

Kontrast
Udáva sa v pomere dvoch čísel. Jeho hodnota je vypočítaná z pomeru svietivosti bielej a čiernej farby. Obe hodnoty sú merané v luxoch. Táto hodnota je dôležitá najmä pri prevádzkovaní LCD panelu za priameho slnečného svitu.

Jas
Udáva sa v candeloch na štvorcový meter. Jeho hodnota sa určuje tak, že všetky pixely monitora zobrazia bielu farbu a zmeria svietivosť monitoru.

Podsvietenie
Na podsvietenie sa používajú tenké trubice, pri ktorých sa kladie veľký dôraz na rovnomernosť svetla a jeho farbu. Lacné panely používajú systém menšieho počtu trubíc. Pri profesionálnych LCD monitoroch je ich niekoľkonásobne viac, čo sa prejaví rovnomernejším podsvietením.

Odkiaľ sa zobrali?
LCD technológia v roku 2008 oslávi 120. výročie jej objavenia. Málo to vie, že katódovú trubicu, ktorá je základom klasických monitorov, objavili neskôr, až v roku 1897.
V roku 1888 rakúsky botanik Friedrich Reinitzer spolu s Ottom Lehmannom zistil, že niektoré kryštály vytvárajú ďalší stabilný stav, pri ktorom látka nie je tekutá, ale ani pevná.
Takmer osemdesiat rokov nebol tento objav využitý. Až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia vedci predstavili nové možnosti tejto technológie. Zistili totiž, že ak sú tekuté kryštály stimulované elektrickým výbojom, menia vlastnosti svetla prechádzajúce cez ne. Nástup LCD displejov sa datuje do roku 1972. Spoločnosť International Liquid Crystal Company v tom roku predstavila hodinky s LCD displejom. O rok nato firma Sharp dodala na trh kalkulátor s LCD displejom. Farba sa objavila v technológii LCD v roku 1979. To už bol len krok od využitia LCD technológie pri výrobe displejov pre počítače či televízory.
V tomto roku kórejská firma Samsung predstavila zatiaľ najväčší LCD televízor s uhlopriečkou 82 palcov, čo je viac ako dva metre.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:45