StoryEditor

Vojna alebo exil

26.01.2003, 23:00
Len analytici s najlepším nosom na arabský svet si pred necelým mesiacom všimli pozadie cesty saudskoarabského ministra zahraničných vecí Saúda al-Fajsala do Sudánu. Tento vplyvný princ si do diplomatickej aktovky zabalil "arabské riešenie" irackej krízy, ktorým by sa celý región vyhol možnej vojne. Riešením nie je nič iné ako dobrovoľný odchod irackého diktátora Saddáma Husajna do exilu.

Možnosť, ktorú šéf saudskoarabskej diplomacie v Sudáne otvoril, sa do svetových médií dostala až po tom, ako ju v Amerike prijali.
Čas hrá proti. Ak by sa Husajn aj s rodinou dostal do pokojného exilu za hranicami Iraku, vo Washingtone by sa prestala skloňovať vojna, v Európe by mohol nemecký kancelár Gerhard Schröder pokojne spávať, irackí susedia by sa nemuseli strachovať a vojaci by sa bez jediného výstrelu vrátili z Perzského zálivu domov. Všetko má však svoje podmienky. Tou Saddámovou je údajne nájsť štát, ktorý by jeho rodinu aj s nakradnutým bohatstvom prijal, a zbaviť ho právnej zodpovednosti za zločiny proti ľudskosti.
Ešte pred tým sa ho však treba opýtať, či by "exilový" predčasný koniec vojny prijal. Pre Saddáma by to iste bolo to najlepšie riešenie, najmä po slovách amerického prezidenta Georgea Busha, ktorý je n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/politika-a-spolocnost, menuAlias = politika-a-spolocnost, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:30