StoryEditor

Nemecko opäť poruší Pakt stability

29.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nemecko očakáva, že jeho rozpočtový deficit klesne v tomto roku na 3,3 % hrubého domáceho produktu z vlaňajšej hodnoty 3,9 %, čím krajina už tretíkrát prekročí limit stanovený Paktom stability a rastu EÚ. Oznámilo to v sobotu nemecké ministerstvo financií.
Hovorkyňa ministerstva potvrdila správu magazínu Der Spiegel o tom, že minister financií Hans Eichel v polročnej správe v piatok informoval Európsku komisiu o stave nemeckých štátnych financií a predpovedi deficitu na rok 2004. Podľa nej Eichel očakáva, že zadlženie sa tento rok vyšplhá na 65 % HDP. Vlani predstavoval schodok spolku, krajín, obcí a sociálnych poisťovní 3,9 % HDP a zadlženie 64,2 %. Aby sa deficit v roku 2005 stlačil znova pod 3 % HDP, vyzval Eichel svojich kolegov v kabinete, aby usporili o 2 miliardy eur (v prepočte asi 81 miliárd Sk) viac, než predpokladal starý finančný plán. Spolkový dvor audítorov ostro kritizoval finančnú politiku spolkovej vlády. "Finančno-hospodársky vývoj krajiny vyvoláva obavy," napísali podľa magazínu audítori v správe pre rozpočtový výbor Bundestagu. Len na rozpočtové roky 2004 až 2006 ráta minister financií Hans Eichel s tým, že nové zadlženie bude približne o 50 miliárd eur vyššie, ako sa pôvodne plánovalo. Eichelova hovorkyňa zdôraznila, že analýza dvoru audítorov je dôkazom nevyhnutnosti reformných a konsolidačných snáh vlády. Bez doterajších krokov by vraj situácia bola ešte dramatickejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:31