StoryEditor

Príklad prešustrovaných eurofinancií?

12.05.2004, 00:00
Podnikateľský inkubátor v Rožňave má existenčné problémy. Podľa zmluvy malo na prevádzkové náklady prispievať ministerstvo hospodárstva prostredníctvom Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania dvoma miliónmi korún ročne po dobu troch rokov. Peniaze však nedostáva.

Podnikateľský inkubátor v Rožňave, ktorý bol vybudovaný s cieľom vytvárať priaznivé štartovacie podmienky pre začínajúcich podnikateľov, má sám existenčné problémy. Pritom do prevádzky ho uviedli len vlani v novembri. Jeho výstavba bola spolufinancovaná z programu Phare sumou 375-tisíc eur.
Podľa zmluvy malo na prevádzkové náklady prispievať ministerstvo hospodárstva prostredníctvom Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania dvoma miliónmi korún ročne počas troch rokov. Zvyšok, okolo 700-tisíc korún, si mal inkubátor zarobiť sám z nájmov a zo služieb. "Prostriedky sme nedostali, tlačíme pred sebou dlhy ešte z minulého roka, neuhrádzame faktúry, takže nám hrozí odpojenie od médií," hovorí Ladislav Lörincz, riaditeľ Regionálneho poradenského a informačného centra, ktoré prevádzkuje inkubátor. Ak by táto situácia trvala ďalej, nevylúčil aj zastavenie činnosti inkubátora.
Podľa riaditeľa agentúry Juraja Majtána peniaze inkubátoru skutočne dosiaľ neuvoľnili. Po vykonaní rozpočtových opatrení by ich však všetkých sedem slovenských inkubátorov malo dostať začiatkom júna.
Okrem nedostatku prostriedkov je problémom prevádzky rožňavského inkubátora podľa Lörincza i nezáujem o podnikanie v ňom, keďže prepočet úhrady nákladov bol nastavený na jeho plnú obsadenosť. Kapacita 2 700 štvorcových metrov pre 20 až 25 podnikateľov, ako aj konferenčné, školiace a prezentačné priestory s príslušným vybavením, sa využívajú ani nie z jednej tretiny. V apríli bolo v inkubátore 6 podnikateľov, z nich dvaja sa ho chystali ku koncu mesiaca opustiť a jeden mal pribudnúť.
"Mnohí si myslia, že tu dostanú všetko zadarmo. Predkladajú nereálne projekty, nemajú žiadne vlastné prostriedky alebo chcú vykonávať aktivity, ktoré sa do inkubátora nehodia. Napriek tomu, že sa im snažíme radiť a pomáhať aj s vybavovaním mikropôžičiek, je medzi nimi málo životaschopných nápadov," vysvetľuje Lörincz. Majtán si myslí, že príčinou nezáujmu o inkubátor je nedostatočná iniciatíva správcu i samosprávy. "Chce to informačnú kampaň a vzbudenie záujmu o podnikanie za zvýhodnených podmienok. Inkubátor sa musí dať obsadiť," tvrdí.
Podľa pôvodných predpokladov mal byť inkubátor, prestavaný z nedokončeného obchodného domu, plne obsadený do konca tohto roka a malo v ňom vzniknúť približne 80 nových pracovných miest. Vkladom samosprávy do projektu bol objekt, rekonštrukcia stála 17 miliónov korún a technické vybavenie ďalšie 3 milióny. Inkubátor je terčom kritiky pre nevhodnosť objektu na podnikateľské účely a nezvládnutú prestavbu. Podľa iných je názorným príkladom prešustrovaných eurofinancií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:08