StoryEditor

Fiat podpísal predaj Fiat Avio

03.07.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Talianska priemyselná skupina Fiat SpA súhlasila s dlho očakávaným predajom jednej z jej najziskovejších divízií Fiat Avio. Predaj je súčasťou jej plánu oživiť svoju stratovú automobilovú divíziu Fiat Auto namiesto toho, aby ju predala americkej automobilke General Motors Corp (GM). Fiat SpA podpísala dohodu o predaji svojej leteckej divízie Fiat Avio súkromnému akciovému fondu The Carlyle Group a štátom kontrolovanej zbrojárskej spoločnosti Finmeccanica.
Predaj divízie Fiat Avio pomôže spoločnosti Fiat SpA zredukovať čistý dlh približne o 1,4 mld. eur a prinesie jej čistý kapitálový výnos vo výške asi 700 mil. eur. Predaj divízie Fiat Avio a iných kľúčových divízií by mal prispieť sumou 7 mld. eur k celkovému plánu vo výške 19,5 mld. eur, ktorého cieľom je obnovenie čistého zisku v kedysi dominantnej talianskej spoločnosti Fiat SpA do roku 2006 prostredníctvom reakcie nákladov a investovania do výskumu.
Na trhu kolujú špekulácie, že Fiat SpA chce finančne ozdraviť svoju divíziu Fiat Auto, aby ju mohla predať automobilke GM. Fiat však tvrdí, že predaj divízie firme GM je až druhou možnosťou, pričom najprv sa pokúsi o premenu divízie na ziskového nezávislého výrobcu áut.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:22